14 aug. 2008

Den gyllene regeln


Bloggpredikan inför söndagen den 17 augusti

Söndagens evangelietext lyder: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem” (Matt 7:12)

Detta är en levnadsregel som de flesta människor kan omfatta. I alla fall i teorin. Men om man ser isolerat på denna bibelvers och drar den ur sitt sammanhang kan till och med denna vers bli helt fel.

Om jag till exempel önskar att någon skulle bränna ned mitt hus, för att jag skulle få ut försäkringsersättning för mitt hus, skulle jag då bränna ned mina grannars hus. Det som jag vill att de ska göra mot mig ska jag ju göra mot andra.
Om jag vore masochist och njöt av att bli förnedrad och misshandlad, vore det då rätt om jag förnedrade och misshandlade människor i min omgivning? Det som jag vill att de ska göra mot mig ska jag ju göra mot andra.

Jesus går längre än att automatiskt ge andra människor det han själv tycker är bra. Jesus bryr sig så mycket om människan att han sätter sig in i människans situation och tar reda på vilket behov varje enskild individ har, i stället för att dela ut det han tycker att vi borde vilja ha.

Vi hade middagsgäster i fredags. Gästerna hade köpt en påse Ahlgrens bilar i present till mig. Inte för att de själva tyckte om Ahlgrens bilar, men för att de visste att jag tyckte mycket om Ahlgrens bilar. (Nu är det så att jag inte längre tycker om Ahlgrens bilar, men det hade jag inte hjärta att tala om för dem. Så om du träffar dem säg inget du heller).

Familjen tänkte alldeles rätt. Vi hade känt varandra i många år och de visste vad jag ville ha (trodde de). I stället för att ge mig det de ville ha, gav de mig det jag ville ha.

Att visa omsorg och kärlek är inte bara att ge det jag skulle vilja få, utan att bry sig om så mycket att man tar reda på vad den andra har för önskningar och behov.

Då Jesus möter en blind tiggare (Mark 10:51) så tror jag att Jesus visste vad som var mannens behov. För de flesta av oss är det helt uppenbart. Men Jesus älskade så mycket att han inte bara gav det han trodde mannen ville ha. Jesus stannade upp och frågade: ”Vad vill du att jag skall göra för dig?”
Om Jesus ställer den frågan till dig i dag "Vad vill du att jag skall göra för dig?" - Vad blir ditt svar? Tala om det för Jesus!

Vi har så lätt att bli tvärsäkra på vad alla andra borde ha. Men verklig omsorg och kärlek börjar med att vi verkligen bryr oss om vad vår medmänniska önskar och har behov av.

Med den utgångspunkten gäller fortfarande den gyllne regeln: ” Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”

Bloggpredikan söndagen den 17 augusti
Tema: Medmänniskan
Evangelietext Matt 7:12

peppebaron
www.rupeba.se

Inga kommentarer: