12 okt. 2008

Vem ska trösta Marknaden?

Tove Jansson, ni vet hon med Mumintrollen, skrev för många år sedan en barnbok som heter "Vem ska trösta Knyttet?"

Det var ju längesedan den boken skrevs, så vi får väl hoppas att någon nu har tröstat Knyttet, så att hon får vara glad igen.
Men frågan i dag är inte vem som ska trösta Knyttet, utan vem som ska trösta Marknaden? Vi upplever just nu en gigantisk ekonomisk krissituation. Det är många som försöker förklara vad det är som egentligen är fel. Det verkar inte som om det finns för lite pengar, men det verkar snarare som om det finns för lite tillit för att bankerna ska låna ut pengar till varandra. Det är ett psykologiskt spel där det finns någon som man brukar kalla för Marknaden som är den som egentligen bestämmer. Riksbanker, banker och aktieägare försöker på allt sätt vara Marknaden till lags. Om Marknaden inte är nöjd straffar han (eller hon) stater, aktieägare och privatpersoner på olika sätt som staterna inte kan kontrollera. Det kan vara stigande räntor, inflation eller arbetslöshet.
Häromkvällen såg jag Rapport på TV och där intervjuade man någon "chefsekonom" om finanskrisen. Man frågade experten om orsaken till krisen. Experten svarade: "Marknaden är deprimerad".
Jag ifrågasätter inte ett ögonblick expertens utlåtande. Men jag tycker bara att det ser så konstigt ut från mitt perspektiv. Mitt perpektiv är att jag varken är ekonom eller statsvetare eller chefsekonom, utan bara helt vanlig. Jag ser på TV hur världens mäktigaste män och kvinnor samlas i USA till G7-möte. USA:s president talar till hela världen befolkning med alla mäktiga män och kvinnor som en kuliss bakom honom. Efter G7-mötet spekulerar all världens press och media om detta var tillräckligt för att Marknaden skulle bli på gott humör igen. Det kommer att visa sig på måndag morgon. Först i Asien som är där börserna öppnar först, sedan i Europa och sist i USA. Nu ska alla i Europa samlas för att försöka formulera ord som ska göra Marknaden på gott humör igen. Det ser ut som om alla världens mäktigaste länder och ekonomier ligger helt i händerna på Marknaden och hoppas att Marknaden snart ska komma över sin depression. Problemet verkar vara att den här gången är Marknaden verkligen ledsen.
Frågan kvarstår: Vad behövs för att Marknaden ska bli på gott humör igen? Och vem ska trösta Marknaden?

Inga kommentarer: