10 dec. 2008

COOP och Frälsningsarmén

Dagen skriver under rubriken: Folkstorm får COOP att ändra beslut:
"Nu ändrar sig Coop i Jönköping när det gäller beslutet att inte låta Frälsningsarmén samla in pengar utanför stormarknaden. Efter folkprotester låter man insamlarna stå kvar med sina bössor utanför butiken.
- Hade jag vetat att det skulle bli så här hade jag inte tagit beslutet, säger Coop Forums chef i Jönköping, Carl-Johan Rösiö till Jnytt.se."


Stormarknadschefens motivering för att förbjuda Frälsningsarmén utanför COOP:s stormarknad är att "Vi vill inte förknippas med Frälsningsarmén"

Först beslöt alltså COOP att Frälsningsarmén inte skulle få stå utanför COOP och samla in pengar för att kunna hjälpa familjer och i Jönköping att fira jul. Orsaken till att COOP senare ändrade sitt beslut var inte att man ändrat uppfattning, utan snarare risken att förlora pengar då man såg vilken folkstorm det väckte.

Men jag frågar mig varför man inte vill förknippas med Frälsningsarmén. En orsak kan ju vara att man inte vill påminna folk som är ute och shoppar att det finns andra människor i Jönköping som är utan mat. En annan, och kanske mer trolig orsak, är att Frälsningsrmén är en kristen organisation. De sista åren har det i media och i samhällsdebatten varit helt OK att misskreditera och förlöjliga kristendomen och kristna värden. Och vem vill väl förknippas med det misskrediterade och förlöjligade....

Frälsningsarméns kårledare i Jönköping, Lars-Erik Anderberg,avslutar intervjun med orden:
"Jag är riktigt glad och tacksam att han ändrat sin åsikt, säger han till Jnytt. Alla pengar går oavkortat till behövande i Jönköping."

peppebaron
http://www.rupeba.se/

Inga kommentarer: