30 dec. 2008

"Israel har rätt att försvara sig mot Hamas"

"Israel har rätt till självförsvar. Varje stat måste agera mot dem vars mål är att utplåna, förnedra och förgöra. De många döda är inte bara israelernas fel. Hamas vill maximera de civila offren för att vinna opinionen. Och svenska medier spelar dem rätt i händerna. Det skriver Fredrick Federley, tongivande riksdagsledamot för centerpartiet. "

Läs Fredrick Federleys blogginlägg på Newsmill. Det finns hittills 139 kommentarer till inlägget. Välkommen att följa med i debatten och bidra. Här kommer ett kort utdrag an Federleys inlägg. Du kan läsa hela inlägget här>>

"Under det sista året har det sett ut som att det lugnat ner sig i konflikten mellan Israel och Palestina. Det ha kontinuerligt regnat missiler över Israel med civila mål och Israel har svarat med jämna mellanrum men å det hela taget har det varit ett lugnare år.

I samband med att den avtalade vapenvilan löpt ut och missilregnet över Israel inte upphört har Israel gått till motattack mot Gaza. Det är inte försvarbart med civila dödsfall och jag tar full avstånd från dem. Men vad ligger bakom detta? Är det understimulerade och blodtörstiga israeler som vill roa sig eller finns det orsaker bakom aggressionen?

För att förstå komplexiteten i det hela måste vi skilja på palestinskt ledarskap och palestinsk oreda. På Västbanken råder lugn, tillväxten är god och stämningen mellan Israeler och palestinier blir allt bättre. Där finns ett ledarskap som arbetar konstruktivt för fred och en självständig stat.I Gaza där Israel avslutade sin ockupation för flera år sedan har det allt jämt rått kaos. Interna stridigheter bland palestinier med inget ledarskap som klarar av att styra upp området har attacker på civila mål i Israel fortsatt konstant. Sällan rapporteras det om detta i svenska medier. Det är ju trots alt bara israeler som drabbas och i den svenska kontexten är inte israeler människor med känsla, smärta, kärlek och ömhet. De är ockupanter och en krigsmakt och därför behöver man inte görs skildringar som denna kring israeler:

"- Jag skrek åt min fru att vi måste lämna bilen och springa därifrån, centret kunde vara ett mål för missilerna. Vi hörde explosioner över hela stan, det var omöjligt att avgöra åt vilket håll man skulle fly. Men tre minuter senare var det över, så vi åkte hem till våra barn."
Citatet är hämtat från Dagens Nyheter. Det är en verklig beskrivning av en människa som är rädd och försöker förmedla känslan till omvärlden. Israel har inte sedan attackerna i norr från Hizbollah varit utsatt för en attack av samma omfattning. Men det har regnat tusentals missiler över Israel från Gaza som det aldrig rapporteras om. I stället är man i Sverige djupt förvånad över Israels försvar när det kommer.

Det är en liten grupp mycket militanta palestinier som spelar ett högt spel om makten och kontrollen över Gaza som är roten till det onda. Hade andra krafter haft kontrollen kunde situationen varit lika lugn som på Västbanken och en palestinsk stat hade varit mycket närmre. De eviga attackerna från Gaza får nog många Israeler att fundera på om det var så klokt att lämna Gazaremsan. Allt har ju bara blivit värre."

1 kommentar:

Anonym sa...

heeej