28 dec. 2008

Svenska kyrkoledare försvarar påvens tal

Efter all mediakritik mot påvens jultal, träder några svenska kyrkoledare fram till försvar för det påven sa i talet:

Stefan Swärd skriver i sin blogg under rubriken "Bra tal av påven häromdagen":
"Påvens tal häromdagen skapade mediastorm i västvärlden. Och det han sade har tolkats godtyckligt, och som kritik mot homosexuella, trots att han inte nämnde om homosexuella i sitt tal. Hans koppling mellan miljöfrågorna (framförallt berörde han frågan om att bevara regnskogarna) och värnandet om äktenskapet och kyrkans traditionella pro-life inställning håller jag helt och hållet med om. Hans kritik är ju framförallt riktad mot kyrkor och kristna ledare som talar om värnandet om miljöfrågor men inte lyfter fram värnandet om äktenskapet och den klassiska kristna sexualsynen."

Ulf Ekman skriver i sin blogg under rubriken "Påven attackerad i juletid":
"Media larmar och bloggarna skränar emot påven för det jultal han höll häromdagen. Vilket tacksamt objekt att vräka sitt hat emot vid juletid i dessa avkristningens tider! Påvens jultal innehöll ett försvar för termer som manligt och kvinnligt utifrån en tro på Skaparen och att om mänskligheten skall överleva så behövs ett skydd inte bara för regnskogar utan också för kategorierna manligt och kvinnligt, alltså mamma och pappa, och en grundläggande respekt för skapelseordningen.
Olika gaygrupper har reagerat våldsamt, grova invektiv har haglat på bloggarna och media har på ett flertal ställen blandat ihop uttalandena och gett sin egen tolkning på detta som om detta vore fakta. Hans tal innehöll inte något som helst utfall eller fördömande av homosexuella däremot en vädjan att respektera skapelseordningen.
Av en del bloggare att döma bör påven brinna i helvetet för det han sagt. Vulgariteterna och hatet från gaygrupper har varit osedvanligt framträdande. Man knappt göra någon annan slutsats än om man på något sätt tror annorlunda än dessa grupper så skall man i princip skändas, dårförklaras och helst försvinna ifrån jordens yta. Inget verkar vara så lätt som att attackera en påve i sekulariserade media där han alltid verkar vara lovligt rov, man behöver över huvudtaget inte ens lyssna på vad han säger.
Att påven försvarar familjens grundelement, mamma, pappa och barn, borde väl inte förvåna någon. Tvärtom är han mer konsekvent och genuint biblisk i detta ämne än vad många protestantiska kyrkoledare någonsin vågat vara på senare tid.
Detta är väl bara ytterligare fall av hur man verkligen vill lägga munkavle på politiskt inkorrekta åsikter genom att helt enkelt skrämma de som har sådana åsikter till fullständig tystnad genom hätska utfall. Och detta i samhälle som skryter om sin åsiktsfrihet, pluralism och tolerans. Påven lär väl dock knappast tystna."

Läs även tidigare inlägg på rupeba.se om påvens tal>>

Inga kommentarer: