21 jan. 2009

Högerextremister på korståg i Sverige

Utvecklingen hos flera kyrkor mot att bli sekulariserad, liberalteologisk, synkretistisk och udd-lös banar väg för fundamentalistiska högerextrema proteströrelser. En kyrka som inte längre representerar en stark tro på en levande Gud som har makt att förvandla människors liv har alltid varit en grogrund för extrema rörelser inom kristenheten.

Tidningen Dagen skriver:
"En högerextremistisk kristen rörelse försöker etablera sig i Sverige. De ser sig som de sanna katolikerna och en av deras fyra biskopar är uttalad förintelseförnekare. Katolska kyrkan i Sverige har brutit alla band med rörelsen. Men i Svenska kyrkan har de fått hålla mässor.

I kvällens Uppdrag granskning avslöjar SVT att den konservativa katolska gruppen SSPX, på svenska kända som Prästbrödraskapet S:t Pius X, planerar vad de kallar för "det svenska korståget". Gruppens grundare bannlystes 1988 av påven och Katolska kyrkan i Sverige vill inte ha med rörelsen att göra. Anledningen är bland annat kopplingarna till högerextremistiska grupper och att företrädare för SSPX uttalat antisemitiska och rasistiska åsikter."

Se också Uppdrag granskning som sändes i SVT1 onsdag kväll kl.20.00

peppebaron

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Rupeba,

Vågar du tillåta de angripna ett försvar?

Var så god:

Pax et bonum/ Frida

Ps: Det har f.ö. hänt både i Lourdes och Rom m fl ställen att Kyrkan lånat ut sina kyrkorum till detta prästbrödraskap. Det kan du lätt kolla om du inte skulle tro mig. Hörs,

+++

VIKTIGT UTTALANDE
20 januari 2009

Pressansvarig i Stockholms Katolska Stift har med anledning av ett reportage i Sveriges Television som handlar om St. Pius X:s Prästbrödraskap publicerat vissa uttalanden. (Reportaget sänds den 21 januari 2009.)

Uttalandena, som omfattar cirka fyra sidor, utger sig för att behandla olika frågor kring Prästbrödraskapet och innehåller bland annat följande stycke: "[Vi vill] tydliggöra skillnaderna mellan dem [Prästbrödraskapet] och den Katolska kyrkan.Vi tar fullständigt avstånd från alla former av rasism och antisemitism. Katolska kyrkan i Sverige har inget att göra med det 'korståg' för att åter göra Sverige katolskt som reportaget bland annat handlar om och ställer oss inte bakom det på något sätt."

Eftersom St. Pius X:s Prästbrödraskap fortsätter att göra det den Katolska Kyrkan alltid gjort och förblir engagerat för att upprätthålla påvarnas traditionella lära i motsats mot de neomodernistiska irrläror som ligger till grund för krisen i kyrkan, tillbakavisar vi fullständigt alla anklagelser om att stå "utanför kyrkan".

Vidare är antydningen att St. Pius X:s Prästbrödraskap på något sätt skulle vara rasistiskt fullständigt felaktig och orättvis. Såväl de troende, som stödjer Prästbrödraskapet, som dess medlemmar själva representerar många olika etniska bakgrunder och omfattar afrikaner, indier, asiater och européer, som alla är förenade i sin katolska tro och i utövandet av densamma, utan någon som helst åtskillnad eller fördomsfull särbehandling.

Vissa privatpersoners oro för exempelvis massinvandringens följder i olika delar av världen kan inte på något sätt kallas "rasistisk" eller "främlingsfientlig".

Likaledes avfärdar Prästbrödraskapet helhjärtat förolämpningen att det skulle vara antisemitiskt. Vi ställer oss reservationslöst bakom de fördömanden av rasism, och den högmodiga dårskap som ligger bakom densamma, som till exempel Pius XI. uttalat i encyklikan Mit brennender Sorge, som behandlar Nationalsocialismens irrläror. Att förakta det judiska folket på grund av deras ras är att gå emot den grundläggande kristna lagen om kärleken till nästan, som säger att "man skall älska sin nästa som sig själv".

Prästbrödraskapet förkastar och beklagar djupt varje form av fördom mot och diskriminering av det folk som Vår Herre och Hans heliga Moder tillhörde. Man kan emellertid inte kalla det antisemitiskt att be för deras omvändelse till den sanna tron, att studera deras senare och tragiska historia, eller att ifrågasätta vissa av deras politiska avsikter. Att göra detta skulle i det sistnämnda fallet innebära ett fördömande av de ultraortodoxa judarna, som motsätter sig staten Israels grundande, som "antisemitiska"!

Genom att förkasta idén om en fredlig och from föresats att arbeta för Sveriges omvändelse tycks Stockholms Katolska Stift beklagligt nog reservera sig mot Katolska Kyrkans uppdrag att "lära och döpa alla länder", vilket Vår Herre själv befallt (Matteus 28,19). Detta tycks ske i en felaktig ekumeniks namn.

De anklagelser som riktas mot Prästbrödraskapet i TV-sändningen, och som tycks återspeglas i stiftets uttalanden, är oriktiga och dem ovärdiga som uttalat dem. När detta väl sagts gör vi gott i att beakta vår gudomlige Frälsares uppmaning "att be för våra fiender och göra dem gott, som förföljer oss".

Father Paul Morgan
Distriktsföreståndare för St. Pius X:s Prästbrödraskap i Storbritannien
(ansvarig för Prästbrödraskapets apostolat i Skandinavien)

Källa: http://www.sspx.co.uk/page5.htm

_________________________

Ställningstagande

Prästbrödraskapet S:t Pius X:s distriktssuperior i Tyskland, pater Franz Schmidberger, fastslår med anledning av den ryktesskadande artikeln i Der Spiegel Nr. 4 / 2009, S. 32-33: Problem für den Papst (= Problem för påven) följande:

1. Utsagan att våra dagars judar skulle bära på sina fäders skuld måste begränsas till de judar, som godkänner dödandet av Jesus Kristus. Uppgiften är i den citerade generaliseringen oriktig.

2. Även för dagens judar är den människoblivne Guden, Jesus Kristus, återlösaren och den enda vägen till frälsning: "Jag är vägen, sanningen och livet; ingen kommer till Fadern utom genom mig" (Joh. 14:6). Det finns för dem ingen separat frälsningsväg. Därför uppmanar redan den helige Petrus, den förste påven, en jude, sina åhörare att omvända sig och låta döpa sig i Jesu Kristi namn (jfr Apg 2:38). Här finner vi Kyrkans alla århundraden igenom oföränderliga lära.

3. Vår Herre Jesus Kristus är till sin mänskliga natur jude, hans högtheliga Moder är judinna, alla apostlar är judar. Redan av den anledningen kan ingen uppriktig kristen vara antisemit.

4. Vi känner inte till den intervju, som biskop Williamson gav för den svenska televisionen. Så snart den kommit oss tillhanda, kommer vi att granska den och dessutom även inhämta advokatråd. Det är klart, att för yttranden, sådana som biskop Williamson, efter vad man påstår, har gjort, är endast upphovsmannen själv ansvarig, liksom att dessa inte återspeglar Prästbrödraskapet S:t Pius X:s hållning. För övrigt har redan påven Pius XI i encyklikan "Mit brennender Sorge" varnat för den gudlösa naziregimen och dess förbrytelser.

Frågan om judarna är på intet vis ett dagligt tema för vårt brödraskap. Dess omsorg gäller själarnas frälsning, i motsats till vad Spiegelartikeln på ett orättvist och vilsledande sätt låter påskina.

Stuttgart den 20 januari 2009

Pater Franz Schmidberger, distriktssuperior

Källa: http://www.fsspx.info/news/news.php?show=5195

Anonym sa...

Jag har faktiskt lite svårt att förstå hur så många kristna och t o m katoliker + vanliga svenssons på förhand kunde tro på de skandaler SVT igår kväll försökte smutskasta Katolska kyrkan med i Uppdrag Granskning. Varför förhåller man sig så änsligt och okritiskt till journalisternas kristofobiska navelskåderier?

Här har ni t ex en mer nyanserad story i ämnet: http://katobs.se/art_sspx_b.html

Gud är god och rättvis - vi behöver inget frukta!

Guds frid önskar

/ en bekännelsetrogen kristen

Anonym sa...

Jag har faktiskt lite svårt att förstå hur så många kristna och t o m katoliker + vanliga svenssons på förhand kunde tro på de skandaler SVT igår kväll försökte smutskasta Katolska kyrkan med i Uppdrag Granskning. Varför förhåller man sig så änsligt och okritiskt till journalisternas kristofobiska navelskåderier?

Här har ni t ex en mer nyanserad story i ämnet: http://katobs.se/art_sspx_b.html

Gud är god och rättvis - vi behöver inget frukta!

Guds frid önskar

/ en bekännelsetrogen kristen