8 jan. 2009

Om tungotal

I Dagen kan man läsa en artikel som analyserar tungotalet. En språkforskare och en teolog ger sina synpunkter på tungotal. Reultatet är naturligtvis på inget sätt baserat på fakta utan på egna synpunkter. Man kan utan svårighet hitta teologer som har de mest olika uppfattningar om tungotal.

Språkforskaren skriver bland annat:
"Vetenskapen delar in tungotal i två typer: Xenolali, som innebär att man talar ett existerande språk som man inte har någon kännedom om, och glossolali, som innebär att tungomålstalaren uttalar ord som inte tillhör ett befintligt språk. Örjan Dahl menar att xenolali i praktiken inte är möjligt.
- Nej, det borde inte gå om man inte tror att det är någon sorts underverk. Om man inte kan ett språk så borde man ju definitionsmässigt heller inte kunna tala det. Jag känner inte till några väl belagda fall av det där, säger han."

Det är lätt att hålla med språkforskaren att Xenolali är omöjligt om "man inte tror på underverk". Det är väl just det som är poängen. Alla tungotalare tror väl att det är ett underverk. Om det vore något vi kunde göra själva, skulle ju tungotalet inte ha någon som helst religiös betydelse.

Språkforskaren skriver vidare att han inte känner till några belagda fall av Xenolali. Men det finns det många andra som känner till. Jag känner till sådana fall och Dagen återger i en annan artikel några dokumenterade fall av Xenolali. Läs: Ett budskap som bara mottagaren kan förstå>>

peppebaron
(Som talat i tungor i över trettio år. Inte oavbrutet dock. Det produceras även en hel del normal svenska från mig)

1 kommentar:

Anonym sa...

När det gäller din kommentar om Xenolali tror jag han talade om vetenskapligt väl belagda företeelser.. och det är mer än bara vittnesbörd som krävs för det.. men å andra sidan, vem bryr sig vad vetenskapsmännen tycker..:)

Annars tycker jag din kommentar var bra.. :) Självklart är det ett underverk :)