5 jan. 2009

Sanning och propaganda i mellanöstern

Foto: Scanpix
Dick Haas skriver från Israel:
"Tidigare den här söndagen meddelade Hamas ledare att man hade tillfångatagit två israeliska soldater i Gaza. DN kastade sig också över den nyheten. Och man skrev redan på förmiddagen:
"Det var bara en tidsfråga när Hamas skulle ta sin första gisslan. Två israeliska soldater skulle vara i dess förvar", och så gjorde man tillägget i DN att i Israel hävdade man att Hamas uppgifter var osanna.

Några timmar senare sade en talesman för Hamas att man bara hade en gisslan. Och när det gått ytterligate två timmar medgav Hamas att man inte hade tagit några fångar alls bland israelerna, som ryckte in i remsan. Det arabiska TV-bolaget al Jazira ville se bevis på att det fanns en ny israelisk gisslan hos Hamas, och den vägen tvingades Hamas bekänna färg. Man hade ljugit och israelerna ljög alltså inte när de dementerade historien om gisslan.

Men Dagens Nyheter lät artikeln stå kvar på första sidan hela söndagen i internetupplagan. Läste man Dagens Nyheter fick man en virtuell verklighet som var en lögn. En triumf för Hamas, men byggd på luft. "

Dick Haas skriver dagliga rapporer om händelseutvecklingen i Israel. I det senaste inlägget "Hokus pokus och röra om i grytan" kommenterar Dick Haas den svenska mediabevakningen av konflikten.

Det kan vara intressant att följa rapporteringen även från källor som har en helt annan infallsvinkel på konflikten än vad vi normalt serveras i svenska medier. Du hittar Dick Haas kommentarer här>>

Man måste alltid fråga sig vad som är sanning och propaganda då man läser om krigshändelser. Det är naturligt att förutsätta att både rappoteringen från Hamas och den israeliska armén inte är sanningen. I krig är nyhetsrapporteringen ett naturligt vapen i propagandakriget.

Detsamma gäller dessvärre den "objektiva" massmediabevakningen. Bakom varje artikel, eller urval av "fakta" som presenteras, ligger en mer eller mindre omedveten ideologi. Varje reporter och nyhetsmedia har som utgångspunkt den ideologi reportern bär med sig eller den ideologi som media representerar. (Detta gäller naturligtvis även denna blogg)

Så varje reportage vi läser, hör eller ser är noga övervägt och tillrättalagt för att få oss att tänka i en viss riktining. Dett gäller naturligtvis alltid, men det blir speciellt tydligt i krigssituationer.

peppebaron
http://www.rupeba.se/

DN DN SvD Dagen Dagen

4 kommentarer:

Anonym sa...

det är det som är så löjligt, svenska media basera sitt nyheter på arabiska källor, samma gäller på hur många dog, vilka är civila osv.

Anonym sa...

Skulle Israeliska källor vara mer pålitliga då?

Anonym sa...

Bra inlägg, men din länk till Dick Haas är felaktig (det ska vara 2 'a': www.dickhaas.com.

rupeba.se sa...

Tack för påpekandet om den felaktiga länken. Det är rättat nu.