25 feb. 2009

Alla kyrkor och samfund bör avsäga sig vigselbehörigheten

Sju distriktsföreståndre i Svenska Missionskyrkan skriver i en debattartikel i Dagen:
"Det pågår en debatt om äktenskapslagstiftningen. Det som aktualiserar den här frågan just nu är förslaget om samkönade äktenskap. Förutom själva sakfrågan rör det här också mer principiella frågor. Vi lever idag i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle. Det har bland annat fått till följd att cirka 40 religiösa samfund och organisationer i dag har vigselbehörighet. På sikt finns det ingen annan rimlig hållning för samhället än att alla människor erbjuds ett lika förfaringssätt när man vill stadfästa sin relation.

Vi menar att samhället bör ta ansvar för den juridiska delen av samlevnaden för både sär- och samkönade relationer. Om riksdagen inte fattar ett sådant beslut bör kyrkor och samfund avsäga sig vigselbehörigheten, vilket skulle leda till att samhället måste ta detta ansvar. Här bör kyrkorna agera tillsammans. Det blir en orimlig situation om någon/några kyrkor behåller vigselbehörigheten medan de övriga avstår. Det är naturligtvis viktigt hur Svenska kyrkan agerar. Vi välkomnar den ståndpunkt som nyligen framförts av majoriteten av biskoparna i Svenska kyrkan."

Läs hela artikeln i Dagen>>
Artikelförfattarna är:
Ola Bojestig, Alingsås
Roland Brage, Karlstad
Helen Friberg, Stockholm
Gunnel Jacobsson-Kritz, Hässleholm
Klas Johansson, Skellefteå
Lennart Johansson, Jönköping
Lennart Renöfält, Gävle

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan! Vilken fin blogg du har! Som projektarbete har jag startat en blogg till alla tjejer som handlar om att ha ett positivt tankesätt. Jag vill att alla underbara tjejer ska få tips på hur man blir nöjd med sig själv.
Men vi måste alla hjälpas åt! Titta gärna in på min blogg och kanske skriv en liten rad om den på din blogg. Ha en fortsatt underbar dag och kom ihåg att du är värdefull! /Camilla