2 feb. 2009

Fortsatt utnötningskrig kring Gaza

Dick Haas rapporterar från Israel:
"En israelisk flygattack på söndagskvällen förstörde en av Hamas militära baser bestående av ett antal husvagnar i den centrala delen av Gazaremsan, sade informerade armékällor. Husvagnarna var inte bebodda vid attacken.

Samtidigt varnades ett stort antal invånare i Rafah och Khan Yunis per telefon om att de måste evakuera sina hem, eftersom Hamas misstänktes utnyttja husen som vapengömmor. I skrivande stund höll Israel inne med angreppen. Det framgick att det var den israeliska militära underrättelsetjänsten som ringde upp privatpersonerna i Rafah och Khan Yunis. Tidigare på söndagen avlossades närmare 20 raketer och granater mot sydvästra Israel. Två soldater och en civilperson skadades av granatsplitter nära Nachal Oz. Vid en annan attack landade en palestinsk raket mellan två daghem i en grannkibbutz. Raketen slog ner i en gräsmatta utan att explodera.

En annan raket exploderade vid staden Sderot längre norrut, men utan att vålla skador. Under söndagens regeringssammanträde krävde flera ministrar att Israel reagerade omedelbart på angreppen. En fraktion inom Fatah/PLO i Gaza tog på sig ansvaret för angreppen. En talesman för Hamas riktade mild kritik mot attackerna, "de bör samordnas".

Det uppgavs samtidigt att Hamas i princip gått med på tolv månaders vapenvila med Israel från och med torsdagen den 5 februari. Uppgifterna är inofficiella tills vidare. Hamas skulle också ha gått med på att låta styrkor ur Fatah-PLO hålla vakt vid den gamla gränsövergången mellan Egypten och Gaza i staden Rafah
.

"Läs hela inlägget>>

Läs också i Dagen: Israel varnar för nya anfall mot Gaza

Inga kommentarer: