24 feb. 2009

Har biskopar rätt att ha en uppfattning i teologiska frågor?

Olle Burell, socialdemokraternas gruppledare i kyrkomötet och Karin Perers, Centerpartiets gruppledare i kyrkomötet, skriver i SvD:s brännpunkt, med anledning av att nio biskopar i en tidigare artikel förespråkat att kyrkan ska skiljas från den juridiska hanteringen av vigseln.

Artikelförfattarna ifrågasätter att biskoparna uttalar sig i en fråga e en annan riktning än riksdagsmajoriteten och den förmodade folkmajoriteten. De skriver: "För det första är den fråga som de nio biskoparna utnyttjar sin auktoritet som höga ämbetsbärare för att påverka en sak för staten, inte för kyrkan. I Sveriges riksdag är dessutom Kristdemokraterna det enda parti som motsätter sig den historiska jämlikhetsreform som övriga, drygt 90 procent, av de folkvalda ställer sig bakom.
När riksdagens valmanskår till över 70 procent är synonym med Svenska kyrkans medlemskår, kan biskoparna rimligtvis inte påstå att de gör sig till tolk för en majoritet av vårt lands kyrkotillhöriga."
Det ser ut som om artikelförfattarna menar att biskopar endast får uttala sig i den riktning riksdagsmajoriteten bestämt eller i den riktning majoriteten av "vårt lands kyrkotillhöriga" bestämt.

Vidare tolkar artikelförfattarna den rätta innebörden av den evangelisk lutherska folkyrkans teologi.
Med utgångspunkt från det förmodade beslutet i Riksdagen och ett beslut i kyrkomötet skriver de: "Båda besluten ryms väl inom ramen för den evangelisk-lutherska folkkyrkans teologi. De är också väl förankrade i den gudssyn, människosyn och samhällssyn som bär oss som kyrkopolitiker och som vi delar med de många människorna i vårt land."
Var det inte så att det skulle vara biskoparna som uttolkade den evangelisk lutherska teologin? Samtidigt som artikelförfattarna ondgör sig över att biskopar har en uppfattning om en politisk fråga (fast den i grunden är teologisk), drar de sig inte för att vara de som talar om för biskoparna hur teologin bör tolkas. Gud bevare oss för sådana kyrkopolitiker.

Två andra kyrkopoliter från Frimodig kyrka skriver i en insändare i
Världen i dag:
"Efter att nio biskopar föreslagit civiläktenskap uttryckte Olle Burell (S) och Karin Perers (C) sin hållning på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt. Och för drygt en vecka sedan uttalade Burell följande i tidningen Dagen: ”Jag är förvånad över att nio biskopar utan förvarning går ut så hårt i den allmänpolitiska debatten och presenterar en åsikt i strid med vad det finns majoritet för i riksdagen.” Så talar den politiska makten i Sverige 2009. Vart tog den fria Svenska kyrkan vägen? Biskoparna har inte ens rätt att uttala sig om vigselrätten, en fråga som i allra högsta grad berör Svenska kyrkan.

Burell och Perers klagar över att biskoparna inte speglar uppfattningen hos en majoritet av de kyrkotillhöriga. So what? Biskoparnas uppgift i en folkkyrka är inte att jämt göra sig till tolk för majoritetens åsikter. En majoritet av Svenska kyrkans medlemmar tror exempelvis inte på uppståndelsen. En av biskoparnas huvuduppgifter är att reflektera över och stå upp för kyrkans lära. Det innebär naturligtvis att man kan komma på kollisionskurs med folkopinionen ibland. En biskop som aldrig är på kollisionskurs med folkopinionen fullgör inte sitt uppdrag."

peppebaron

Läs också i Svenska Dagbladet:
2009-02-22 Håll juridiken utanför kyrkan

Läs också tidigare artiklar i Dagen:
2009-02-22 Fyra biskopar: Håll juridiken utanför kyrkan
2009-02-15 Kyrkopolitiker kritiserar biskopsutspel om vigselrätt
2009-02-11 Kyrkomötet: Behåll vigselrätten
2009-02-09 Kyrkforskare: Jag kan inte minnas att biskopar varit så öppet oense
2009-02-07 Biskopar kritiseras av kolleger
2009-02-06 Nio biskopar kräver att kyrkan fråntas vigselrätten

Läs också Borås Tidning:
Nio biskopar: Släpp brölopen fria

Inga kommentarer: