8 feb. 2009

Kyrkan och vigselrätten - igen.

Under veckan som gick har det förekommit diverse utspel i frågan om kyrkan ska viga enkönade par eller inte.

Först var det Evangeliska Frikyrkans styrelse som gick ut med en rekommendation att EFK skall avsäga sig vigselrätten.
Läs inlägget om EFK>

Strax efter kommer ett inlägg från nio biskopar om att "Kyrkans rätt att viga måste nu avskaffas"Läs inlägget från de nio biskoparna>>

Jag tycker att det är ett ganska naturligt ställningstagande från kyrkornas sida. Reinfeldt proklamerade för en tid sedan att han räknade med att kyrkklockorna skulla kunna ringa för homosexuella par redan till sommaren och det blir naturligtvis problematiskt då regering och riksdag ska försöka fatta politiska beslut om kyrkans tro och vilka kyrkliga handlingar som skall utföras av kyrkan.

Jag respekterar en kyrka som inte låter sin tro dikteras av tillfälligt korrekta politiska uppfattningar.

Som svar på de nio biskoparnas inlägg svarar fyra andra biskopar under rubriken "Biskopskolleger förordar kyrklig diskriminering". Där går man emot de nio biskoparna som vill att kyrkan ska avsäga sig vigselrätten. Argumentet från de fyra biskoparna ser ut att vara att färre människor kommer att gifta sig i kyrkan om kyrkan avsäger sig vigselrätten och endast erbjuder en kyrklig ceremoni. Det kommer i sin tur att innebära att färre människor kommer till kyrkan.

Jag har svårt att känna respekt för kyrkliga ledare som låter sin teologi styras av hur många som skulle tänka sig att komma till kyrkan.
Läs inlägget från de fyra andra biskoparna här>>

De fyra biskoparna säger till de nio: "Sluta låtsas som om kyrkbröllopet består om vi fråntas vigselrätten." Lite längre fram i artikeln vill de fyra biskoparna slå fast att "Något tvång för präster att utföra kyrklig välsignelse är inte aktuellt."

Då vill jag säga till de fyra biskoparna "Sluta låtsas att det inte finns tvång för präster att viga homosexuella par!" Redan i dag råder det förhållandet. Präster tillfrågas innan anställning om sin inställning till att viga homosexuella par och de som svarar "fel" på den frågan kan i varje fall i en del stift inte räkna med att få anställning.

peppebaron

Inga kommentarer: