27 mars 2009

"En minut till och vi hade inte levt nu"

I Bohuslänningen berättar Gunilla Gniste om den dramatiska natten då deras hem brann ned. Artikeln återfinns även i Dagen:
"Gunilla Gniste berättar om branden som förändrat hennes familjs liv för alltid - och om allt stöd hon och maken Håkan har fått.

En minut till i elden och ingen hade överlevt. Det är Gunilla Gniste, vars hus eldhärjades i början av mars, övertygad om. - Jag är så glad att jag steg in i huset och drog ut min man, säger hon.

Så skört är livet, att det i ett enda nu kan kastas helt omkull.

Det som såg ut som starten på en helt vanlig vecka, vände totalt upp och ner på hela familjen Gnistes liv.
Klockan är fyra, morgonen den 3 mars. Alla sover i pastorsparets villa på Sigelhultsvägen när ett kvarglömt värmeljus fattar eld.
Den flammar upp och sprider sig blixtsnabbt."Det brinner!" ropar en av ungdomarna.
Allt går mycket fort. Gunilla Gniste flyger upp ur sängen och försöker väcka de andra.- Håkan är några sekunder efter. Han inser nog inte hur allvarligt det är och börjar klä på sig. Men han hinner bara ta på sig en socka, den andra blir kvar.
I det läget har elden tagit sig på hela övervåningen. Alla har hunnit ut och står utanför, men när Håkan kommer ner till ingången är han "som en fackla", som Gunilla uttrycker det. Steg in i det brinnande huset.
Då håller han på att gå fel, ner i källaren.- Gunilla, jag ser inget, ropar han till henne.
Då gör hon det hjältemodiga och tar ett steg in i det brinnande huset, får tag på och drar ut honom.
Han är då svårt bränd och allt hår är borta. Gunillas arm och hand bränns samtidigt.- Efter det ställer jag mig vid ingången så att inga av barnen ska springa in. Jag har hört att folk kan göra sådana saker vid bränder, berättar hon.
På mindre än några minuter är allt över."

Läs mer i Dagen>>

Läs också bloggen om återhämtningen för familjen Gniste>>

Inga kommentarer: