27 mars 2009

I girighetens kultur är alla förlorare

Hemmets vän skriver i finanskrisens spår:
"Vem vill inte ha lite mer att leva för? Inte många önskar en försämring. Men att ”mycket vill ha mer”, det vill säga att de som redan är välbeställda bara vill ha mer, har kommit att bli alltmer provocerande. Konstigt nog verkar de det berör inte inse hur märkligt det kan uppfattas förrän allt rullas upp i media. Så länge ingen ser eller vet, har det tydligen ingen större betydelse. Då kan man festa, välja och vraka.

Farten påverkar helt klart reaktionen. Nu hinner de inte längre med. Finansminister Anders Borg insåg först efteråt att regeringsbeslut om en friare hållning till bonusar för ledande tjänstemän var fel. Borg, som ofta gått med blåslampan mot girigheten, backar och ändrar sig. Bra. Skandia Livs ledning backade också. Den krisande banken SEB, däremot, försökte lura sina kunder och media genom att slopa alla bonusar till högsta ledningen och istället ge extremt generösa lönelyft. Detta samtidigt som SEB ville ha mer pengar av sina ägare genom en så kallad nyemission Hur det gick? Åt skogen naturligtvis. Det var bara att backa och ”göra en pudel”.

Allas ansvar
Finanskrisen har alltså med värderingar och förtroende att göra. Finansmarknaden återställs inte genom mera pengar till marknaden på marknadens villkor. Det sker heller inte genom fiktiva offer som återbetalda bonusar efter medias avslöjanden. Den återställs först då markandens aktörer handlar ansvarsfullt och på ett sådant sätt att alla parter vinner, inte bara ägare och verkställande ledning utan också anställda och kunder. Mellan dessa måste återigen förtroende byggas. Hur det skall gå till undrar många samtidigt som vi innerst inne vet det. Vi har alla anledning att ompröva vår hållning. Där girighetens kultur ges fritt spelrum förlorar människan kontakten med sig själv och sin nästa vare sig hon är politiker, direktör, fackpamp eller vanlig hederlig arbetare. Därför är en personlig självprövning, där viljan till ansvar är större än strävan efter pengar, makt och inflytande, den enda vägen framåt.

Hemmets Vän 26 mars 2009"

Inga kommentarer: