19 mars 2009

Israels folk har vårt stöd

Stanley Sjöberg skriver i Hemmets vän:
"För att bedöma Israel som en suverän nation med sina geografiska gränsdragningar och det judiska folket som nationell identitet, är det viktigt att ha ett historiskt helhetsperspektiv. Om man ser enbart till hur tillfälliga konflikter hanteras leder det till felaktiga bedömningar. Jag vill därför uppmärksamma hur Bibeln beskriver Guds syfte från början med Israel och vad Bibeln förutsäger om det judiska folkets framtid i Israels land.

Syftet med Guds tanke om Israel gällde främst det speciella uppdrag som Gud gav dem. ”I dig skall alla släkter på jorden bli välsignade.” Det handlade inte om att skapa en självisk nationalism utan det gällde en unik kallelse till tjänst för hela mänskligheten.

”Välsignad vare Abram av Gud den Högste, skapare av himmel och jord” (1 Mos 14:19). Den hälsningen uttalades när Abraham med 318 män övervann en dåtida stormaktsarmé för att skapa rättvisa för Sodoms folk, som hade angripits och rövats bort. Det är tack vare Israel som mänskligheten har fått grundläggande värderingar för civilisationens samhällsetik. Det är genom Israels historia vi förstått innebörden av demokrati. När vi läser Gamla testamentets lagar om dödsstraff och skildringarna om krig som pågick mellan Israel och andra folkgrupper, då känner vi ett obehag. Det är därför befriande att följa Bibeln som helhet och se hur straffen upphör, försoningstanken klarnar och visionen handlar om total nedrustning och en global fred med total rättvisa mellan alla folk. "

Läs mer i Hemmets vän>>

Inga kommentarer: