29 apr. 2009

Samtal om Gardells bok efter Jesusmanifestationen

På lördag den 2 maj är det dags för den stora Jesusmanifestationen i Stockholm. Tillresande från hela riket kommer till Stockholm, även om alla kanske inte kommer fram i tid på grund av SJ:s arbete med spåranläggningarna runt Stockholm just den helgen ( Se Dagen).

Jesusmanifestationen är en bred ekumenisk manifestation omkring namnet Jesus i en tid då Jesus blir ifrågasatt mer än kankse någonsin tidigare. Senast i Jonas Gardells bok "Om Jesus".

Med anledning av Gardells bok har Stanley Sjöberg tagit initiativ till en samling i Södermalmskyrkan kl.19.00 efter Jesusmanifestationen, där Stanley Sjöberg kommer att läsa utvalda citat från Jonas Gardells bok som kommenteras av Ulf Ekman.

Stanley Sjöberg citeras i Dagen:
"- Jag har funderat på det här i några veckor, säger Sjöberg, som tog kontakt med pastorsparet i Södermalmskyrkan och Ulf Ekman för några dagar sedan.
Stanley Sjöberg ser samma sakförhållanden i dag som när den Niceanska trosbekännelsen utformades i polemik med irrlärare som Arios och Nestorios under mitten av 300-talet.
- Varje ord vägdes på guldvåg för att bemöta Arios syn på Jesus som skapad, den syn som Koranen sedan anammade, och Nestorios som hävdade att Jesus var en vanlig människa medan den andlige Kristus fanns i himlen och aldrig kom till jorden.
I dag menar Sjöberg att situationen är likadan. Många tar till sig irrläror om Jesus. Till och med i frikyrkliga kretsar finns personer som menar att Jesus var en vanlig människa som föddes efter en våldtäkt eller att Maria möjligen hade en kärlekshistoria vid sidan av Josef. "

Inga kommentarer: