18 juni 2009

Gud på frammarsch

Rubriken på Dagens Nyheters huvudledare den 14/6 var: Gud på frammarsch. Efter många år där det har varit helt ute att tala om Gud i massmedia. I en tid då många röster höjs för att religionen inte får påverka den politiksa debatten. I en tid där Humanisterna bedriver en reklampanj för miljontals kronor med mottet: "Gud finns nog inte".

I denna tid är Dagens Nyheters huvudbudskap till sin omvärld: "Gud på frammarsch".

I ledaren skriver DN:
"Världen blir alltmer religiös. Även om Gud inte finns, verkar det som om vi måste lära oss leva med Honom.

Religionssociologen Peter Berger förutspådde 1968 att de religiöst troende på 2000-talet skulle ha reducerats till en liten sekt som höll på att drunkna i världsomspännande sekulär kultur.

Trettio år senare konstaterade han att denna förutsägelse kommit helt på skam. Religion är regeln över större delen av världen. Snarare än att studera troende borde kanske sociologer börjar ställa sig frågan varför svenskar och collegeprofessorer i New England inte tror på Gud."

DN:s ledare ställer senare i artikeln frågan: "Hur ska man som icke-troende förhålla sig till sekulariseringens misslyckande?" Och skriver vidare: "Samtidigt sprider sig kristendomen i Asien, Afrika och Sydamerika. Mest framgångsrika är olika protestantiska väckelserörelser. Det finns nu omkring 24 miljoner pingstvänner i Brasilien och var tjugonde invånare i Seoul är medlem i den kristna megakyrkan Yoido Full Gospel Church. "

Då Sveriges ledande morgontidning som rubrik på sin huvudledare skriver: "Gud är på frammarsch", så är det ett uttryck för en omsvängning i det massmediala tänkandet. I en tid då den globala utbildningsnivån ökar trodde många att antalet troende skulle minska. Men i själva verket ökar antalet kristna på jorden.

Jag återkommer med fler kommentarer i detta ämne under veckan:
Fredag: Göran Rosenberg: "Är Humanisternas tro värd en mångmiljonkampanj?"
Lördag: God is back!
Söndag: Humanisternas självmål - "Gud finns nog inte"

peppebaron

Inga kommentarer: