8 juli 2009

”Unga kristna behöver lära sig tjäna”

Tidningen Dagen skriver om Lottie Eriksson som talar på Hönökonferensen. Hennes budskap är att unga människor måste lära sig att tjäna.

Det är ett viktigt budskap och ett budskap som vi talar alltför lite om i församlingarna. I en tid som prägas av individualisering och självcentrering har församlingen lätt att falla in i trenden och bara förkunna ett må-bra-budskap eller ett förverkliga-dig-själv-budskap.

Det skapar lätt en form av konsumtionskristendom som alltid går dit där man har den bästa underhållningen i kyrkan. Fokus blir på hur mycket det kan ge mig i stället för hur mycket jag kan ge andra.

Men jag tror att verklig kristen livskvalitet handlar mer om att ge, att betyda något för andra, än att se till att jag själv får så mycket som möjligt.

Jag tror inte att det bara är ungdomarna som behöver lära sig att tjäna. Ungdomarnas föräldrar måste få höra det budskapet också. Ungdomarnas föräldrar består till stor del av välmående, välstående människor som under ett helt liv har varit fokuserade på att få det så bra som möjligt. Vi har lätt att bedöma varandra utifrån yttre framgång och tänker "Störst är den som tjänar mest (pengar)".

Men Jesu ord gäller för oss alla, både ungdomar och vuxna: "Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare" (Matt 20:26)

Dagen skriver:
Från flyktingarbete i Bergsjön till ungdomsmöten på Hönö­konferensen kan steget tyckas långt. Men inte för mötestalaren Lottie Eriksson. Hon tror att även unga kristna behöver lära sig tjänande.

Stadsdelen Bergsjön ligger bara tre mil från Hönö, men det är egentligen en hel värld som skiljer. Bergsjön är ett av de fattigaste områdena inte bara i Göteborg utan i hela Sverige, medan Hönö är ett välmående medelklassamhälle. Lottie Eriksson är församlingspedadog i Svenska kyrkan i Bergsjön där hon arbetar speciellt med tjejgrupper.

-Vi vill att de ska få med sig att Gud är stolt över dem, att Han aldrig lämnar dem och att Han älskar dem, säger hon.

Till de ungdomar som besöker konferensen vill hon förmedla hur viktigt det är att engagera sig för andra människor.

-Jag tror att kyrkan kommer att behöva ta ett större ansvar för sociala frågor i framtiden, som det redan i dag är i Bergsjön. Församlingen kan göra mycket, säger hon.

Socialt arbete ingen bisak
Socialt arbete är inte heller någon bisak i församlingen, utan hon ser det som grundläggande.

Inga kommentarer: