3 aug. 2009

Jan Björklund: "Kyrkan måste anpassas efter dagens värderingar"

Jan Björklund intervjuas i Kyrkans Tidning och gör några uttalanden som får mig att höja på ögonbrynen.

1/ Fler konflikter i kyrkan
Ett problem med kyrkovalen är det låga valdeltagandet. Jan Björklund förklarar det låga valdeltagandet med att man alltför mycket söker samförståndslösningar i kyrkan. Kyrkan behöver ha fler konflikter för att öka valdeltagandet.

Citat från KT:
"Mellan tio och fjorton procent har röstat i de senaste kyrkovalen. Hur ska man öka valdeltagandet?
– Folk går och röstar om det finns konflikter så att det känns angeläget att ta ställning. Ofta styrs kyrkan i någon sorts samförstånd, men om man inte uppfattar att det finns någon skillnad i sakfrågor blir det mindre viktigt att rösta.
Alltså, mer konflikter?
– Om man vill öka valdeltagandet så är det ett sätt."

2/ Kyrkan bör behålla vigselrätten
Jan Björklund säger i KT:
"Generationer svenskar i tusen år har kunnat gifta sig i kyrkan och jag tror att många skulle tycka att det vore väldigt konstigt om man inte kunde göra det".

Det verkar som om Jan Björklund bortser från att orsaken till debatten om kyrkornas vigselrätt är att Jan Björklund och hans kollegor i Riksdagen ändrat innebörden i begreppet äktenskap och att man nu ger begreppet en annan innebörd än den haft för "svenskar i tusen år".

3/ Kyrkan måste anpassas till dagens värderingar
Jan Björklund säger i KT:
"En kyrka måste utvecklas med sin tid. Om den ska vara en folkkyrka måste den följa med i de värderingar som finns i vårt samhälle, som jämställdhet och en öppnare syn på äktenskapet — sådana som huvuddelen av svenska folket kan identifiera sig med."

Jag får intrycket att Jan Björklund förespråkar en kyrka som låter innehållet i sin lära bestämmas av den allmänna folkopinionen för tillfället. En Pastor-Jansson-kyrka som inte har några egna uppfattningar utan säger det som den tror att folk förväntar sig att höra.

Det är mycket möjligt att en sådan kyrka kan betecknas, som Jan Björklund gör, en folkkyrka. Men även om det är en folkkyrka måste man fråga sig om det är en kristen kyrka.

"Anpassa er er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar" (Romarbrevet 12:1)

peppebaron

Inga kommentarer: