9 aug. 2009

Om könsidentitet

I tidningen Dagen kan man just nu läsa två artiklar om könsidentidet. Båda bygger på vetenskapliga undersökningar. Den ena säger att man inte kan byta könsidentitet och den andra säger att man kan byta könsidentitet.

I den första artikeln, ”Det går inte att bota sexuell läggning”, rapporterar Dagen att det amerikanska psykologförbundet fastslagit att det inte går att förändra sexuell läggning. Det påståendet stöder man på 80 undersökningar gjorda under femtio år.

Psykologförbundet i USA varnar sina medlemmar för att antyda för sina klienter att sexuell läggning går att bota.
- Det ökar på skuldkänslorna och ger en negativ självbild, säger Julia Stenberg på svenska psykologförbundet.

Den andra artikeln, Genusstudier ger ny sexuell identitet, rapporterar att ny kunskap kan leda till förändring av den sexuella identiteten. Dagen skriver:
"Många studenter ändrar sin sexuella identitet efter att ha läst genusvetenskap. Det framgår av en kartläggning vid fem universitet och högskolor.
– Genusvetenskap är ett fält som har som uppgift att ifrågasätta rådande normer och det är något som görs i stor utsträckning på utbildningarna. Därför tror jag att det inte är en slump att sånt här kan uppstå, säger Lovise Brade Haj, som har har genomfört kartläggningen, till Ekot.
Hon har i en magisteruppsats intervjuat 39 personer. 30 av dem svarar att de ser annorlunda på sin sexuella identitet sedan de började studera genusvetenskap.
............
Lovise Brade Haj säger:
– Jag har svårt att se att något ligger förprogrammerat i en bebis utan jag tror att det kommer som ett resultat av vad som hände runt om kring i ens uppväxt och ens liv generellt."

Då Lovisa Brade Haj säger att inget finns förprogrammerat i en bebis, så lämnar hon det vetenskapliga resonemanget och övergår till personliga gissningar. Naturligtvis finns det massor av saker förprogrammerade i en liten bebis. Rent fysiskt är de förprogrammerade till att vara pojke och flicka och förmodligen även psykiskt.

Däremot tror jag att hon har helt rätt i att den sexuella läggningen påverkas av uppväxten, miljön, de rådande värderingarna och kunskap, även om det amerikanska psykologförbundet inte skulle hålla med om det.

peppebaron

2 kommentarer:

MB sa...

Och med det resonemanget innebär det att det även går att bota heterosexuella eftersom det beror på sociala aspekter och inte ngt annat... ;-)

Anonym sa...

Om jag vill ha ett opartiskt svar på vilken bil som är bäst för mina behov så går jag inte in till en Volvo-handlare. Får jag ett opartiskt svar där? Nej. Samma sak här. Att denna Fröken undersökt detta med sin bakgrund gör resultatet 100 % fake.