13 okt. 2009

Ge dem något att äta

I går morse då jag redigerat färdigt dagens inlägg på rupeba.se, skannade jag igenom rubrikerna och såg plötsligt på ett nytt sätt rubriken "Ge dem något att äta".

Det var rubriken till kommentaren till Dagens bibelläsning: Ge dem något att äta. Kommentaren utgick från Jesu ord till lärjungarna i förbindelse med bespisningsundret där två fiskar och fem bröd räckte till femtusen män, förutom kvinnor och barn. "De behöver inte gå härifrån. Ge dem något att äta, ni själva." (Matt 14:16 Bibel 2000).

Kommentaren var skriven ur ett västerländskt perpektiv där folk i stort sett inte går hungriga. Men nu slog den bokstavliga betydelsen emot mig i rubriken: "Ge dem något att äta". Jag tänkte på situationen i Lettland:
-där vi just startat ett program för att ge skolluncher till barn där föräldrarna inte haft råd att betala för barnens skolluncher
-där vi startat ett program för att öka antalet matpaket till fattiga familjer
-där vi varje vecka delar ut över tusen portioner i våra soppkök och matserveringar

Vi beundrar verkligen alla duktiga medarbetare som finns i Frälsningsarmén i Lettland. Men det finns så många fler som svälter än dem som vi kan hjälpa. Och Jesu ord "Ge dem något att äta" utmanar oss att gå vidare...

Inga kommentarer: