7 nov. 2009

Stanna i Svenska kyrkan eller gå ur - det är frågan

För kort tid sedan bestämde sig Stefan Gustavsson i Svenska Evangeliska alliansen att gå ur Svenska Kyrkan i protest mot beslutet att viga samkönade par.

Själv gick jag ut Svenska kyrkan för ett antal år sedan. Idag kan jag beklaga det. Jag hade gärna också velat demonstrera genom att begära utträde ur Svenska Kyrkan. Men man kan ju inte gå ur något man inte är med i.

Någon som i vaje fall inte tänker gå ur Svenska Kyrkan är Göran Skytte, även om han delar min frustration över utvecklingen i Svenska Kyrkan.

Göran Skytte skriver i Svenska Dagbladet:
"För min del började jag fundera på frågan när jag under 1990-talet successivt började förstå att Svenska kyrkan styrs av politiker, som ofta inte ens tror på Gud. Det fortsatte när jag började förstå att en del ledande företrädare för Svenska kyrkan tycker illa om delar av Jesu budskap och vill skrota delar av Bibeln.
Jag upplevde dåvarande ärkebiskopens entusiasm inför Ecce Homo-utställningen i Uppsala domkyrka som chockerande, för att uttrycka det milt.
Som rätt erfaren journalist förstod jag dessutom att detta bara var ett första steg. Jag började uppleva att delar av ledningen höll på att förvandla kyrkan till en sekt.
Denna process kulminerade – för denna gång – när Kyrkomötet härförleden beslutade att öppna äktenskapet även för samkönade par.
.............
Tanken svindlar. Frågorna tränger sig på. Varför blev det så här? Varför väljer så många personer i prästskrud (men inte alla) att gå i ledband hos folk som inte bär korset på rockuppslaget, utan partimärket? Hur gick det till när vi fick ett styrande skikt i Svenska kyrkan som allt oftare reviderar ord från Jesus, Paulus och Bibeln – och allt oftare lutar sig mot Jonas Gardell och Helle Klein i Aftonbladet.
.............
Utvecklingen får säkert en hel del att fundera på att lämna Svenska kyrkan. Jag själv har bestämt mig för att stanna kvar. För att stödja de biskopar och präster som försöker stå emot sekulariseringen och politiseringen inom kyrkan. För att i enkelhet solidarisera mig med de fromma i kyrkan. Jag säger som en del andra: jag stannar tills de kastar ut mig."

Läs mer>>

Inga kommentarer: