24 jan. 2010

Vad är det för skillnad på en soldat och en civilmedlem i FA?

Vi satt kvar några ögonblick efter morgonbönen på högkvarteret och samtalade. Någon berättade om den kommande gudstjänsten på söndag där man skulle inviga både soldater och civilmedlemmar.
Den som satt till höger om mig, en korttidsvikarie, böjde sig mot mig och viskade: "Vad är det för skillnad på en soldat och en civilmedlem?" Frågan var abslolut befogad. I Guds rike kan man väl inte var mer eller mindre medlem. Antingen är man med eller också är man inte med.

Men jag försökte ändå att ge ett svar på frågan och mitt svar blev ungefär så här:

Att vara civilmedlem är en betydligt mindre förpliktigande form av medlemsskap. En soldat måste skriva under "Krigsartiklarna" där man lovar många saker om sin tro och sitt liv, som en civilmedlem inte behöver lova.

Orden medlem och soldat ger kanske också olika associationer. Då man talar om medlem så tänker man sig främst bilden av kyrkan. Kyrkan är för många en byggnad dit man går för att få sina religiösa behov tillfredsställda. Medlemmar är de som går dit på söndagarna för att vara med på gudstjänsten. För många medlemmar i en kyrka är det vad medlemsbegreppet innebär.

Frälsningsarmén är en kyrka, men det är något mer än bara en kyrka. Den är en armé som har förklarat krig mot synden, mänskligt lidande och förnedring. Det är en armé som har till uppdrag att befria människor, system och samhällen i Jesus namn. En soldat är en person som aktivt har engagerat sig i den striden tillsammans med soldatkamraterna i sin kår.

Jag är inte ens säker på att det är ett bra svar, men själv blir jag mycket mer utmanad av bilden av soldat än av bilden av medlem. Då jag skriver detta är jag ytterst medveten om att många medlemmar, civilmedlemmar, ja, till och med icke-medlemmar är mycket mer "soldater" än många som är invigda till soldater.

Så, det räcker inte med att heta soldat, man måste vara det också.

/PB

Inga kommentarer: