5 juli 2010

rupebas morgonkoll - 5 juli

Glimtar från nyhetsfödet måndagen den 5 juli
Almedalsveckan i Visby inleddes igår med tal av moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Hasse Boström skriver i Dagen att Reinfeldt kommer att få beröm för ett väl genomfört tal. Reinfeldt utmanade under sitt tal "särintressena" i Sverige. Till "särintressena" hör kyrkorna och hela folkrörelsesverige.

Svenska Dagbladet kommenterar också Reinfeldts sätt att tala och skiver "Han måste ha gjort en retorisk make-over".  Enligt SvD beskriver Reinfeldt Sverige som ett föregångsland och Moderaterna som ett parti som tar ansvar.

Även Aftonbladets retorikexpert chockades över Reinfeldts sätt att framföra sitt budskap. Se videoklipp.
 
Under Almedalsveckan genomför Dagen och Frälsningsarmén en seminarieserie i Frälsningsarméns lokal i Visby under namnet "G" som i Gud. Serien inleddes med en konsert av Samuel Ljungblahd. Du kan läsa mer om "G" som i Gud - Se ett videoklipp med Samuel här och programmet för hela veckan  här.

Mats Tunehag skriver i Världen i dag under rubriken Dags att avreglera Svenska Kyrkan om förhållandet mellan stat och kyrka. Tunehag skriver: "Maud Olofsson sade nyligen, i en intervju i Dagen, att Svenska kyrkan inte ska styras av präster. Nej, det är politiker som ska göra det, menar hon."

Mats Tunehag skriver också med jämna mellanrum om exempel där yttrande- och religionsfriheten inskränks i västvärlden. Nu är det ett skoldistrikt i Florida som har förbjudit att biblar ska kunna få delas ut på religionsfrihetens dag. Läs Bibeln förbjuds på religionsfrihetens dag.

Dagens andakt i högerspalten handlar idag om att ställa frågan "varför inte?". Dagens andakt finns att läsa på svenska, norska och engelska.

Mini-kommentaren till den dagliga bibelläsningen är i dag hämtat från Hebreerbrevet 5: Ett skärpt sinne

Inga kommentarer: