22 aug. 2010

Söndagsmorgon den 22 augusti

Under den gångna semesterveckan har jag läst  en relativt nyutkommen bok med titeln The Holiness Manifesto (Helgelsemanifestet). Boken är ett resultat av ett samverkansprojekt mellan elva samfund med rötter i helgelseväckelsen.
Under 1700-talet började helgelseväckelsen. Det var framförallt John Wesley (1703-1791) som var förgrundsfigur i väckelsen som började i England och sedan spred sig utöver världen. Det handlade om helgade människor som tillbad en helig Gud och som levde helgade liv genom den Helige Andes kraft och nåd.
Frälsningsarmén är en del av denna helgelserörelse och i den Frälsningsarmé där jag växte upp var det självklart att förmiddagsmötet på söndagarna hette Helgelsemöte.
Detta samverkansprojekt mellan de elva samfunden har som syfte att vitalisera helgelseförkunnelsen som är livsnödvändig för att vi ska vara en trovärdig kyrka i vår tid. ”Ni skall vara heliga, ty jag är helig” (1 Petr 1:16 FB). Den kristnes huvudsakliga kallelse är att återspegla det som Gud är. Detta gäller både som individer och som församlingar.
Vad är då helgelse? En definition ur boken är att helgelse är den utvärtes manifestationen av den Helige Andes invärtes verk i den troende. Jag kommer att återkomma med glimtar ur boken här på rupeba.se.
Nu väntar en ny vecka med bråda dagar i Riga då allt ska förberedas för Officersskolan som startar den första september. Kadetternas boende, skollokalerna, schemaläggning och mycket annat ska planeras. Samtidigt är det flera andra stora projekt som ska dras igång i september. Det kommer rapporter om både det ena och det andra så småningom här på rupeba.se.

Första veckan i september är det också konferensen Bygget i Uppsala. För oss som inte har möjlighet att vara med kommer Åke Nilsson att skriva rapporter här på rupeba.se.

Men idag är det söndag. Herrens dag. Då ska vi bli stilla och besinna att Herren är Gud. Nästa vecka börjar inte förrän i morgon och jag önskar att du ska få en välsignad vecka.

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: