28 okt. 2010

rupebas morgonkoll den 28 oktober

Självkritik i Kapstaden
Dagen - "Den ekumeniska rörelsen föddes ur insikten om att kyrkans aktiviteter behövde samordnas under den stora missionsvågen på 1800- och 1900-talen. 1948 grundades Kyrkornas världsråd, KV. Det var befrielserörelsernas tid. Kolonierna blev självständiga och många teologer läste Bibeln med vänsterglasögon. KV kom av många att upplevas som ett fäste för liberalteologi och vänsterretorik.
I det läget uppstod Lausannerörelsen. Här samlades framför allt evangelikala kristna som betonade Bibeln som Guds ord och vikten av att gå "med hela evangeliet till hela människan ihela världen".


Kämpa mot apartheid
Mats Tunehag skriver i Världen idag - "På Lausannekongressen i Kapstaden mötte jag en gammal bekant från Egypten. Han berättade att han i sin ägo har dokument från islamska grupper som beskriver den strategi man har för att genomföra en muslimsk apartheid i Mellanöstern, det ska vara ett område för endast muslimer.
Apartheidregimen är borta men apartheid finns kvar på andra platser och i andra skepnader. Vi måste fortsätta kampen mot detta vare sig det gäller förföljelse av homosexuella i Uganda, det apartheidliknande systemet på Gazaremsan eller den målmedvetna utrensningen av kristna i arabvärlden."

Inga kommentarer: