14 dec. 2010

Om abortdebatten

Stefan Swärd kommenterar den uppkomna abortdebatten. Swärd konstaterar att stora delar av svensk kristenhet inom loppet av få år ändrat uppfattning i abortfrågan, och frågar sig vad orsaken kan vara till denna åsiktsförändring:
1. Har Gud ändrat uppfattning?
2. Hade kyrkan tidigare fel i sin tolkning av Bibeln och sitt allmänna etiska  resonemang kring dessa frågor? I så fall bör vi tydligt säga detta.
3. Eller är frågan så oviktig och relativ ur kristen synvinkel så att vi kan som kristna ändra uppfattning beroende på opinionstrender?

Swärds slutsats är att den inte beror på någon av dess tre punkter utan beskriver den verkliga orsaken på följande sätt:
"Min huvudförklaring till omsvängningen är att kristna kyrkan är svag och har ett alltför dåligt självförtroende, så att vi inte klarar av att ha en tydlig hållning i obekväma frågor. Samt tilltagande sekularisering i kristna led, där vi saknar både Bibelkunskap och kunskap i kristen tradition och tänkande. Vi är opportunister och vindflöjlar – är det detta som är förklaringen?"
Från Stefans Swärds blogg>>

Inga kommentarer: