29 juli 2011

Modern pastorsroll på villovägar

Gerd Johansson, ped mag, teol mag, skriver i en debattartikel i Dagen:
"I dag är församlingarna i mångt och mycket entreprenörer. Nya fyndiga verksamheter, med allt färre engagerade. Och pastorn ska kunna möta alla människor, från barn till åldringar. Inom pedagogiken finns inte en tillstymmelse till en sådan tankegång. Varje åldersgrupp har sin pedagogik. Ingen förväntas kunna möta alla ålderskategorier, utom pastorerna, som inte ens lovat vara inspiratörer och verkställare av obegränsade uppslag, vid sin pastorsvigning.

I Nya testamentet talas om oavlönat teamledarskap. Ett tjänande, kärleksfullt och utrustande ledarskap. Ingen ensam pastor, ensam ansvarig för alla nådegåvor. Även dopet sköttes av lärjungarna, nattvarden var en gemensam angelägenhet, inte pastorns.


Vi behöver en återgång till tiden då ett antal personer, tältmakarpastorer, fördelade ansvaret och församlingens nådegåvor togs tillvara. En omvändelse till att tro på Guds ord utan modifikationer, för att tillfredställa vårt behov av makt, inflytande och ära. En omvändelse till att bli lärjungar, inte föreningsmänniskor i församlingen, där vi axlar vårt ansvar av lidandet och tjänandet, men också får del av välsignelserna.

Jesu efterföljelse handlar om lidande, tjänande och delaktighet, ett lidande för Kristi skull, inte ett lidande på grund av för snäva ramar i församlingen, för få resurser och för ensamt arbete."
Läs mer i Dagen>

Inga kommentarer: