26 okt. 2011

rupebas morgonkoll den 26 oktober

rupebas morgonkoll

Vigselfrågan åter på kyrkomötets agenda

Sändaren - "Svenska kyrkan håller kyrkomöte denna vecka. Hetaste frågan lär bli samkönade äktenskap — igen. Inga ekumeniska frågor är aktuella i år.
2009 beslutade kyrkomötet att Svenska kyrkan ska viga par av samma kön. Knappt tio präster, bland dem Håkan Sunnliden, komminister i Värnamo, har begärt att kammarkollegiet ska befria dem från vigselrätten, och fått begäran beviljad. Ett skäl som angetts är att vigseluppdraget ses som en form av statlig myndighetsutövning som kyrkan inte ska ägna sig åt, ett annat att kyrkan öppnat för könsneutrala äktenskap.
"

FN-dag med interreligiös bön
Kyrkans Tidning - "För att uppmärksamma FN-dagen håller Domkyrkan i Göteborg en interreligiös bön för fred i kväll, måndag. Bakom arrangemanget står Göteborgs interreligiösa råd. Efter bönestunden håller Ola Sigurdsson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, föredrag."

Trubbel och väckelse hos Amish
Barnabasbloggen - "Dagen berättar den tragiska nyheten om att tre amishmän i Ohio gripits för attacker på andra amishmän. Amish är en konservativ kristen folkgrupp som har sina rötter i anabaptismen. Tyvärr har amishkulturen blivit ett regelstyrt och lagiskt sammanhang. Men det finns andlig förnyelse och genuin Jesusväckelse även ibland amishfolket."

Inga kommentarer: