17 dec. 2011

rupebas morgonkoll den 17 december

Morgonkoll

Nyateismens korsriddare klarar inte tolkande teologi

Helle Klein skriver i Kyrkans Tidning - "Nyateisterna blandar ständigt samman den sekulära staten med det sekulära samhället. Det finns knappast någon i den svenska debatten som företräder idén att staten ska vila på religiös grund. Däremot hör självklart religion liksom kultur, politik, vetenskap och allting annat till själva samhället. Religion är en del av offentligheten liksom andra yttringar från folkrörelser och föreningar i civilsamhället.
Om detta borde kyrkans företrädare tala betydligt högre. I stället hukar man vid varje angrepp från Humanisterna och vågar inte ens hävda det självklara i att om en adventssamling hålls i kyrkan är och bör den vara religiös.
Rätten att få vara religiös, inte bara privat utan som samhällsvarelse, är något vi kristna med lätthet kan driva tillsammans med muslimer, judar och andra troende. Det är nämligen inte andra troende som vill osynliggöra religionen och kyrkan utan de militanta ateisterna."

 Dags att undvika köphysterin i jul
Åke Hällzon skriver i Hemmets Vän - "I dagar när köphysterin inför jul som vanligt har slagit klorna i svenskarna (blir det köprekord även i år?) och stressade föräldrar springer runt på köpcentra för att köpa leksaker till sina barn kan det kanske verka lite bakvänt att skriva om sparsamhet. Icke desto mindre tror jag att just sparsamhet är en värdering som vi behöver komma tillbaka till och uppmärksamma igen."

Inga kommentarer: