17 feb. 2012

Morgonkoll 17/2

rupebas morgonkoll den sjuttonde februari

Strategi krävs för diakoni i tuff tid
Elisabeth Sandlund i Dagen - "Att ge den hungrige mat och den törstige att dricka, att erbjuda den hemlöse tak över huvudet och förse den nakne med kläder. Om att allt sådant tillhör kyrkans och varje enskild kristens grundläggande uppgifter kan inget tvivel råda. Det är bara att läsa vad Jesus säger i Matteusevangeliets 25:e kapitel.
Genom kyrkohistorien går det diakonala inslaget som en röd tråd. Det är av central betydelse inte bara för alla dem som varit och är mottagare av insatserna utan också för den kristna gemenskapen i sig.
Om diakonin sätts på undantag riskerar den att bli ett sällskap för navelskådande och inbördes beundran. Där diakonin får stå i centrum ökar däremot möjligheterna till tillväxt och till respekt från det omgivande samhället. Se till exempel på Frälsningsarmén, vars anseende tack vare det stora, uthålliga och mångfasetterade sociala arbetet inte rubbas av aldrig så många förment avslöjande tv-reportage
. "

Lettland röstar om ryska språket
Dagens Nyheter - "På lördag folkomröstar Lettland om ryska ska bli ett officiellt språk. Svaret lär bli rungande nej, och historien är förklaringen.
Folkomröstningen i sig är en framgång för ryssarna, som samlade fler namnunderskrifter än de tio procent av väljarkåren som krävdes.
Men letterna är i majoritet och säger nej till ryska som officiellt språk. De värnar om den lettiska identitet, som höll på att utplånas i förryskning under sovjetockupationen då alla tvingades lära sig ryska.
"

Nya tillslag mot Irans kristna
Världen idag - "Iranska säkerhetsstyrkor rapporteras ha gjort tillslag både mot registrerade kyrkor och underjordiska församlingar i förra veckan. Flera kristna har fängslats och kyrkor hindras från att hålla gudstjänster på persiska. Nu manar Irans kristna till bön."

Inga kommentarer: