8 feb. 2012

Morgonkoll 8/2

rupebas morgonkoll den åttonde februari
I Dagens Nyheter kan man läsa något så kontroversiellt som att det finns skillnader i hjärnan mellan kvinnor och män. För inte så länge sedan, närmare bestämt den 27 januari, kunde man på rupebas morgonkoll läsa om professor Annica Dahlström som hoppade av från hjärnfonden på grund av all kritik hon mött då hon påstår att det finns skillnader i hjärnan mellan kvinnor och män.

Kvinnors och mäns mentala förmågor skiljer sig
Dagens Nyheter - "Kvinnors och mäns mentala förmågor skiljer sig på några områden. Olikheterna är genomsnittliga och små. Men de kan inte helt förklaras med kulturella faktorer.
I motsats till några av de mer röststarka debattörerna har Agneta Herlitz i över femton år verkligen studerat skillnader mellan mäns och kvinnors kognitiva förmågor. Hon är professor i psykologi vid Karolinska institutet och forskar om minne och demenssjukdomar.
-När jag undervisar psykologistudenter blir en del upprörda när jag förklarar att det finns skillnader. Men som psykolog kan man behöva ta hänsyn till det, till exempel när man ska bedöma en hjärnskada."

Svenskarna har tappat kontakten med verkligheten
Bitte Assarmo i Världen idag - "I detta ingår kampen för att män ska kunna föda barn. Ja, visst är det skrattretande, men icke desto mindre förs en sådan diskussion just nu. Kvinnor som byter kön och blir män vill kunna behålla sina kvinnliga fortplantningsorgan. Att byta kön fullt ut kallar de häpnadsväckande nog för tvångssterilisering. I själva verket är det ju så att den som låter operera om sig till man och behåller sina kvinnliga fortplantningsorgan blir både kvinna och man på samma gång – eller ingetdera. Vad man i själva verket ställer krav på är alltså halva könsbyten, eftersom det ju kan hända att man vill ha barn längre fram i livet. Ett slags ångervecka, om man så vill. Jag kan just tänka mig att genusivrarna gnuggar händerna vid tanken på att vi äntligen ska få det där efterlängtade tredje könet – det blir för dem ett bevis för att det biologiska könet är ett påhitt. Äntligen kan män föda barn, hurra!
Men det kan de ju fortfarande inte. En gravid människa, hur skäggig hon än må vara, är fortfarande en kvinna, om än med penis och testiklar. Och jag tänker att det inte verkar finnas några begränsningar för hur innerligt gärna människan vill inta rollen som skaparen av allt liv. Men inte bara det. Vi vill också bestämma över döden. För i samma veva som en liten men högljudd lobbygrupp nu driver denna fråga, kommer också frågan om aktiv dödshjälp upp på agendan med jämna mellanrum
."

Inga kommentarer: