29 mars 2012

Morgonkoll 29/3

rupebas morgonkoll den tjugonionde mars
Birro om Bibeln
Marcus Birro skriver i Världen idag - "Som relativt ny i kristenheten tycker jag det är intressant med synen på Bibeln. För mig är den ett äventyr, en sanning, en värld och en väg att hålla sig till. Jag älskar Bibeln. Den gör mig lugn, stolt, utmanad, trösterik och helhjärtad....
...Som jag ser det, MÅSTE vi inte förhålla oss till Bibeln som sanningen. Vi VILL göra det. Bibeln är ett av världens fundament. Man bör vara öppen och fördomsfri men inte ihålig och skramlande tom. För om inte vi som tror fyller vår tro med vad tro är, kommer den övriga världen att skyffla runt med oss tills vi inte vet vad som är tro och vad som är annan, riktig värld.
Bibeln är vägen.
"

Så här vill vi inte ha det
Johan Holmdahl, utredare på Frälsningsarmén, och Magnus Helmner, föreningskonsulent på Ny Gemenskap, skriver i Aftonbladet - "Vi eftersträvar goda, konstruktiva samtal där både representanter från kommunen, regeringen, polisen, socialtjänst och från frivilligorganisationerna finns med. Detta är dock ingen ny fråga. Frälsningsarmén har funnits i över hundra år och Ny gemenskap som bildades för 44 år sedan har tagit många initiativ för människor i utsatthet. Vi välkomnar att socialborgarrådet vill problematisera och bemöta stadens hemlöshet, men vi vill också se att kommunen och regeringen snarast kontaktar oss och våra vänorganisationer för uppföljning och fortsatt dialog. Vi vill ha en förändring nu och vi har arbetat, arbetar och kommer att arbeta hårt för att minska hemlösheten i Stockholm. Men i takt med att den finns måste vi få fortsatt stöd att bedriva vår verksamhet, främst i innerstaden där det behövs fler öppna dagverksamheter för människor som lever i hemlöshet och annan utsatthet. Vi har nu öppnat för en dialog och vill att vi tillsammans sätter oss ner och pratar hur vi skall bemöta hemlösheten i staden på bästa sätt."

Stor undersökning: Religion gör dig lycklig
Dagens Nyheter - "Amerikaner som regelbundet går i kyrkan, synagogan eller moskén upplever fler positiva känslor och färre negativa än de som inte besöker något gudshus. Analysen bygger på över 300.000 intervjuer utförda av Gallup-Healthway. "

In English

Holiness and our self-defense mechanisms
Harry Brocksiek
I will bet you a dozen hot chocolates from Starbucks (I have escaped coffee addiction) that you have a problem with the self-defense mechanism of rationalization and I do not!

Rationalization is when the ego (mind) substitutes an acceptable reason for an unacceptable one in order to explain a given action or attitude. This action deludes the superego (will or soul) into accepting something which might otherwise result in guilt. We all think that we are capable of acting in a reasonable, logical and realistic manner. If we get ourselves in a situation where we are pushed or have to push ourselves we are apt to substitute a ‘better’ if not truer reason for the action we have just taken or will take. Almost everyone we know has or does utilize this self-defense mechanism (except me).

Read more

Inga kommentarer: