19 feb. 2013

Drömmar och visioner: En kår växer fram

Sommaren 2012 öppnade Frälsningsarmén i Lettland två nya kårplanteringar. En av dem i Agenskalns-området i Riga och den andra i Saldus, mittemellan Riga och Liepaja på västkusten. Tio mil från Riga och tio mil från Liepaja.

Det enda Rut och jag visste om Saldus var att det fanns en Statoil-mack vid rondellen som vi passerade utanför Saldus då vi åkte till Liepaja på Västkusten. Det var ett perfekt stopp för kaffe och toalettbesök. Men vi hade aldrig varit inne i Saldus. Hur kom det sig att det blev just Saldus som blev platsen för den nya kårplanteringen? Det fanns två orsaker.

Den ena var att kårledaren i Liepaja hade en vision om att få starta arbete i Saldus. Det andra orsaken var att det i Saldus bodde en ung kristen familj som brann för evangelisation och för att få hjälpa människor som lider. Familjens sjuårige son hade i flera år haft en dröm, där han sett sina föräldrar iklädda uniform fullt upptagna med att hjälpa människor. Den unge sonen hade gång på gång berättat detta för sina föräldrar. Så småningom fick paret höra talas om Frälsningsarmén och tog kontakt med oss och bad att Frälsningsarmén skulle komma till Saldus.

Vi tog då ett beslut att starta kårplanteringen i Saldus. I september hade vi det offentliga öppningsmötet. Men vi hade inte någon lokal i Saldus, bara en dröm, så öppningsmötet fick bli ett friluftsmöte på torget i Saldus. Det hade regnat hela natten och söndagsmorgonen. Femton minuter innan vi skulle börja friluftsmötet slutade det regna och solen bröt igenom. Vi hade friluftsmötet med en grupp från Riga tidigt på morgonen för att vi skulle resa vidare till Liepaja och inviga tio juniorsoldater samma dag, därav de långa skuggorna på bilden:
 Resten av uppfyllelsen av visionen fick vi bara följa på avstånd. Runt årsskiftet hade vi fått tag på en användbar lokal i Saldus och kunde hålla det första inomhusmötet någonsin i Saldus:
 Nu i februari kom rapporten att man hade den första soldatinvigningen någonsin i Saldus. Det var, inte oväntat, det unga paret som hade bett Frälsningsarmén komma till Saldus. Här leder de lovsången i den gudstjänst där de blev upptagna som soldater. De har bägge en dröm om att så snart som möjligt bli officerare i Fräslningsarmén.
Hela processen började för flera år sedan med en dröm hos en liten pojke. Eller hade det börjat ännu tidigare som en tanke hos Gud.....?

1 kommentar:

FORMER SALVATION ARMY OFFICERS FELLOWSHIP sa...

I'm going to translate this very encouraging and informative article for my wife's blog which speaks to candidates and their families in the UK.

I am convinced that all great visions find their genesis in heart of God. But I also know that it's people like you and Rut who, when hearing God's plan revealed, even through a young lad, when inspired to act, do just that! It's that commitment to evangelizing that allows God's vision to come to fruition and a cause for the growth of of the Salvation Army.