13 apr. 2013

Inför söndagen - Den gode herden

Söndagens texter - Tredje söndagen i påsktiden: Hes 34:23-31 | Heb 13:20-21 | Joh 10:11-16 | Ps 23

Den gode herden
"HERREN är min herde, mig skall intet fattas. Han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. Han vederkvicker min själ, han leder mig på rätta vägar
för sitt namns skull. Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig.
Din käpp och stav de tröstar mig. Du dukar för mig ett bord i mina ovänners åsyn.
Du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över. Idel godhet och nåd skall följa mig i alla mina livsdagar, och jag skall bo i HERRENS hus evinnerligen.
" (Ps 23 FB)

En bägare som flödar över
Bland alla de välsignelser psalmen talar om finns det en bägare som flödar över. Inte bara en bägare som blir fylld, utan en bägare som flödar över. Det är det Jesus gör.

Jesus säger själv att han har kommit för att vi skall ha liv. Men inte bara liv så vi kan överleva, utan ett liv i överflöd (Joh 10:10).

Då Jesus talar om den Helige Andes verk i den troende, beskriver han det som att det skall komma strömmar av levande vatten från vårt innersta (Joh 7:38). Förutsättningen är att vi är törstiga. Om vi är mätta, belåtna och otörstiga kan vi mycket väl stänga in det levande vattnet inom oss. Men vem vill leva så?

Om vi har törsten har Jesus svaret: "Och den som törstar må komma. Ja, den som vill, må ta emot livets vatten för intet" (Upp 22:17).

På pingstdagen släpper alla fördämningar för lärjungarna. Livet bara flödar fram. Lärjungarna glömmer bort att de är rädda och tretusen människor blir frälsta.

Är du törstig? Det är vår. Släpp loss livet och låt den Helige Ande flöda fram i ditt liv.

Inga kommentarer: