26 juli 2014

Det ingen vill tala om

Det är inte många som talar om det nuförtiden. Den som ändå vågar tala om det blir inte populär. Vad är det jag tänker på? Jo, det är talet om evigheten och den dubbla utgången. Men även om vi tiger om det, försvinner det inte.

Gud Fader tror på det. Det var därför han sände sin son för att var och en som tror på honom inte skulle gå förlorad utan få evigt liv (Joh 3:16). Jesus tror på det då han talar om att det finns två vägar, en som leder till livet och en som leder till fördärvet (Matt 7:13-14). Jesus tror också att vi måste ta vårt val här i livet och att en dag blir det försent (Matt 25:11-20).

Den Onde är säkert mycket glad över att vi inte talar så mycket om det. Ju mindre vi talar om det ju fler blir det som aldrig kommer att ställas inför valet, och som kommer att gå förlorade.

En av de böcker jag läser i sommar är Bill Hybels "Att söka äktheten". Hybels skriver om olika skäl till varför vi ska evangelisera:

"Den tredje orsaken till att det är viktigt att man blir en effektiv evangelist är något jag helst önskar undvika, nämligen helvetet.

Det är bland det värsta jag vet att tänka på, att undervisa om och att skriva om. Men verkligheten är den att helvetet är en verklighet och att verkliga människor kommer att hamna där.

Helvetets existens var en av orsakerna bakom Jesu evangelisation. Jesus sörjde över den rike ynglingen eftersom han visste att han var på väg mot helvetet. Han grät över invånarna i Jerusalem eftersom han såg dem som får utan herde. Det skulle inte dröja länge förrän de skulle komma att falla utför evighetens stup rakt ned i helvetets djup. Han gav oss berättelser som den om Lasaros och den rike mannen (Luk 16:19-31), vilka tydligt visar på smärtan och förtvivlan hos dem som evigt kommer att leva skilda från Gud.

Jesus konfronterade fariséerna, de skriftlärde, skatteindrivarna, politikerna, de rika, de fattiga, vem som helst, med den tuffa sanningen: Om de inte gjorde sinnesändring och trodde på honom, skulle de dö i sina synder och gå mot en evig förbannelse.

Hur kom det sig att Jesus undervisade från tidiga morgontimman till senan kväll? Hur kom det sig att han stod emot kritikerna och stod ut med att bli förlöjligad? Därför att det smärtade honom att se människor gå evigt förlorade.

Jag tror på helvetet. Min tro är både rationell och känslomässig beträffande helvetet. Jag är inte på något sätt neurotisk, men jag måste erkänna att det påverkar mig dagligen. Det stör mig. Jag har ingen riktig ro. Det gör att jag inte riktigt kan ta det lugnt.

Ibland undrar människor varför vi så ofta talar om hur viktigt det är att vi når de onådda folken. Hur kommer det sig att vi lägger ned så mycket tid, energi och pengar på program, idéer och personal på missionsverksamhet? Svaret är att när man verkligen tror att helvetet existerar, utvecklar man en mentalitet som säger "kosta vad det kosta vill." Man inser att priset är skyhögt. Man leker inte kristen. Det är frågan om evigt liv eller evig död."

Citat från Att söka äktheten av Bill Hybels. Sid 142-143, Pocket Libris förlag

Inga kommentarer: