23 juli 2014

En kyrka av icke-troende

I kommentaren denna gång väljer jag att kommentera två artiklar av Sven Ljungholm som vi publicerat under Nyhetsflödet denna vecka. Du finner länkarna till artiklarna nederst i detta inlägg.

Sven skriver att Svenska Kyrkan ofta benämns som de icke-troendes kyrka. Jag har inte hört den formuleringen tidigare, men den visar det orimliga i att ha en kristen kyrka där majoriteten av medlemmarna inte är kristna.

Här är ett utdrag ur artikeln:
"90 procent av alla svenskar begravs i en kyrklig ceremoni. Kyrkan fungerar också som samlingsplats vid nationella kriser, såsom i förbindelse med Estoniakatastrofen 1994, där 800 människor omkom, huvudsakligen svenskar.
   En nyligen utförd undersökning visade att två tredjedelar av landets befolkning på 9,4 miljoner tillhör Svenska Kyrkan, men att bara 15 procent av medlemmarna i kyrkan säger att det tror på Jesus Kristus.
   Sven Börkborg, som betjänar flera församlingar sydväst om Stockholm säger att han tror på Jesus Kristus, vilket inte är ett krav för att vara präst i Svenska Kyrkan"


Den andra artikeln handlar om lagstiftningen om aktiv dödshjälp i Nederländerna.

"2007 skrev Theo Boer, en förkämpe för dödshjälp att ´det kommer inte att bli ett sluttande plan då det gäller frågan om dödshjälp. En bra dödshjälpslag, kombinerat med en strikt prövning kommer att leda till ett stabilt och relativt litet antal dödshjälpssituationer´, de flesta av hans kollegor höll med. ´Men´, säger Theo Boer idag, ´Vi hade fel - alldeles fruktansvärt fel.´

Antalet fall av aktiv dödshjälp har ökat med ca 15 procent per år och i år har vi slagit alla rekord med fler än 6.000 fall så här långt. Aktiv dödshjälp är på väg att bli det naturliga valet för cancerpatienter."

Ja, det sluttande planet är ofta det vanligaste resultatet då man flyttar gränser. Det kan gälla användningen av alkohol, droger, porr, spel och mycket annat. Man tror att det ska ske i begränsad kontrollerad skala, men upptäcker till sin fasa att man hamnar på ett sluttande plan."

/PB

Här är länkarna till artiklarna:
The Swedish Church of the Non-Believers  
The Grim Reaper Makes House Calls in the Netherlands 

Inga kommentarer: