8 feb. 2015

Ny bok i bibelläsningsplanen

Imorgon börjar läsningen av Markusevangeliet  i bibelläsningsplanen.
Det kan vara en lämpligt tillfälle för dig som ännu inte gått med i BIBELUTAMNINGEN 2015 att börja nu. Du kan läsa mer om Bibelläsningsplanen HÄR.

Så här skriver Wikipedia om Markusevangeliet:
Inledningen till Markusevangeliet.
Medeltida skrift.
"Markusevangeliet är ett de fyra evangelier som ingår i Nya testamentets 27 kanoniska böcker. Enligt traditionen författades boken av den Markus som var lärjunge till Petrus, och senare medarbetare till Paulus. Trots att boken traditionellt placeras som det andra evangeliet i ordningen i Nya testamentet, är den etablerade uppfattningen i dag bland forskare att det är det äldsta av evangelierna, skrivet någon gång efter år 64 och före år 80, ofta förlagt till ungefär tiden för Jerusalems förstörelse år 70 e.Kr. eller strax därefter.

Markusevangeliet skildrar Jesu verksamhet från dess början vid tiden för Johannes döparens verksamhet fram till dess slut med passionshistorien och uppståndelsen. Jesu verksamhet framställs i evangeliet som om den varade under ett år.

Evangeliet är författat på grekiska. Språket är enkelt och har spår av vulgarismer (slang), latinismer och semitismer. Markus är ibland mer detaljerad än till exempel Matteus och beskriver ofta personers känslor.

I centrum för Markus teologi står Jesus som Messias, Guds son, Herrens lidande tjänare omtalad i Jesaja och Människosonen, en fördold frälsargestalt. Markus vänder sig till hednakristna, vilket framgår av att judiska bruk och seder förklaras och hebreiska uttryck översätts."

Inga kommentarer: