1 jan. 2016

Bramwell Booth inför det nya året - Del 2 av 3

För mer än hundra år sedan skrev Frälsningsarméns dåvarande general ett budskap inför 1900-talet som just skulle börja
.
Han skrev om de nya utmaningar man skulle möta under 1900-talet och vad slags människor Gud skulle behöva för att möta de utmaningarna. Bramwell  Booths tankar finns samlade i boken "Our Master - Thoughts for salvationists about their Lord".

Under några dagar i början av det nya året kommer vi att publicera Bramwell Booths tankar inför 1900-talet. Och det förvånande är att dessa tankar är minst lika akuella för oss och vår tid som de var då de skrevs. Inläggen är översatta till svenska av Rut Baronowsky. Här kommer den andra delen.


1.      Frihet

Det  nya århundradet kommer att ropa efter frihet i varje aspekt av livet.
Denna strålande dröm genom alla tider – frihet – så långt borta från oss den fortfarande är!

Så många människor lever sina liv i fångenskap! Och vilken hord av människor, också i vår generation, som dör i slaveri – fysiskt slaveri! Slavar i Afrika, i Kina, i Östeuropa, på avlägsna öar ute i havet och på jordens mörkaste platser ropar till oss, och de går under medan de ropar.

Och en ännu större skara människor hålls i fångenskap på grund av orättfärdiga lagar! Små barn, slagna, fördömda och förbannade, och där finns ingen som kan befria dem. Unga män och kvinnor snärjda av hatiska seder, ödelagda av onda förbindelser, med lagliga medel fördrivna från allt som är gott i livet, men upplärda i allt som är ont. Nio av tio män i de stora europeiska arméerna sägs ha blivit moraliskt och fysiskt förförda under sin militärtjänstgöring, men trots detta har alla nationens män laglig plikt att göra tjänst där.

Och vilken väldig skara – större än de båda tidigare –  som i varje generation är fångade i vanor som tjänar grymheten. Man antar att en million små barn dör av vanvård varje år, på grund av att de medvetet blivit övergivna eller blivit utsatta för någon annan grymhet. Tänk vilken fångenskap de som dödar dem lever i! Tänk på grymheten mot kvinnor, krigets grymhet, grymheten mot kriminella och grymhet mot djur. Vilket mäktigt inflytande, som grymma vanor och seder fortfarande har.
Det bästa i människan skriker efter frigörelse från denna fångenskap, och jag vet inte om någon frigörelse som är så pålitlig, så fullständig, så varaktig som den, som kommer ur Jesu undervisning och genom hans ande. Men, också om friheten från alla dessa hatfulla kedjor hade kunnat uppnås, och människor bli fullständigt fria på annat sätt, så skulle där, utan Jesus, fortfarande kvarstå en än mer nedbrytande träldom, en fångenskap som är ännu mer obönhörlig än någon av dessa, för människan är överallt slav under synden. Se på världen – din egen lilla värld, till och med din egen familj och ditt hus – och du ska upptäcka hur ondskan fångar människan i än den ena än den andra bojan, och håller henne fast till kropp och själ. Den ene genom tvivel, den andre av passion, någon genom avundsjuka, någon annan av lust, någon av stolthet, en annan av stridbarhet, någon av fruktan, en annan av kärlek till pengar, av kärlek till denna världen eller av hat mot Gud! Stämmer inte detta?    
Vad människan behöver är därför PERSONLIG, INDIVIDUELL FRIHET FRÅN SYND. Om detta får ske, kan slaven bli fri. Om detta får ske kan barnet, på det orättfärdiga barnhemmet bli fri. Om detta får ske, kan den unge mannen eller kvinnan som hålls fast i lustens bårhus bli fri. Om detta får ske, kan offren för livets grymmaste och mest brutala förhållanden trots allt bli fria. O! Välsignade Gud, den som Sonen gör fri är verkligen fri!

Detta, bara detta, är den frihet som behövs i det nya århundradet – evangeliets frihet från personlig synd i själ och ande, oavsett tid och omständigheter; och här finns han, den Ende som kan skänka denna frid – Jesus, Lejonet av Juda.

Han vill jag påstå är Det nya århundradets Människa.

2.      Kunskap

Det nya århundradet kommer att kännetecknas av en universell längtan efter kunskap.
En av de märkligaste tecknen i vår tid är den exceptionella törsten efter kunskap i världens alla hörn. Denna törst är inte begränsad till den ene eller den andra kontinenten. Den är inte mer framträdande i någon särskild samhällsklass eller i en viss ålder. Den är universell. En aspekt av denna törst, en mycket utpräglad sådan är längtan efter kunskap om livet och dess ursprung, om alltings ursprung, om jorden och dess skapelse, om det arbete som vi menar att Gud gjorde, och som bara han kunde göra.

O, vad människan söker och utforskar! Som dom läser och tänker! Som de talar och lyssnar! Där en bok blev läst för en generation sedan, skulle jag tro att ett hundratal blir lästa nu; och där det fanns en tidning den gången, finns det sannolikt tusen idag. Varje människa är en privatdetektiv, som söker nyheter, information eller instruktioner; man försöker lära sig vad som kan förlänga livet för sig själv och sina närmaste, och framför allt, vad som kan göra livet lyckligare.

Och här säger jag igen: ”Jesus är det nya århundradets Människa.” Han har kunskap att ge som ingen annan kan bistå med. Jag tvivlar inte på att universitet och skolor, regeringar och en bra press, både vill och kan göra mycket för att bibringa all slags kunskap till denna världen. Men när det kommer till den kunskap, som leder fram till det mål, för vilket själva förmågan att ta till sig kunskap skapades – nämligen sann lycka för människan  - då vill jag säga, att bara Jesus är källan till en sådan kunskap; utan honom kan denna kunskap inte bli funnen eller erövrad; men med Honom uppenbarar den sig i sin frigörande och upplysande härlighet. 

O, se till att du har den kunskapen! Den största lärdom kan inte ersätta den. Det spelar ingen roll hur mycket du än har packat din hjärna full med historiens rikedomar, eller lärt den att tampas med dagens mysterier, om du inte känner Honom, kommer summan av allt att bli - ingenting. Men om du känner honom som är Livet, har du evigt liv. Kunskap utan Gud är som en man som kan allt om ljusets och hettans mysterier, men som aldrig har sett solen. Han kanske helt och fullt förstår de lagar som styr dem, vilket resultat de genererar, vilka hemligheter som kontrollerar deras funktion och inverkan på varandra – allt detta är möjligt, men han befinner sig fortfarande i mörker.  

På samma sätt är också kunskap, inlärning, mänsklig utbildning och visdom inom räckhåll för människan. Hon kan briljera med sin stora kunskap och bli beundrad för den av sin omgivning, men ändå behöver hon inte känna till det minsta om det ljus, som upplyser hennes förstånd så att hon kan begripa. Men inte bara detta! Ännu värre är, att hon till och med kan vara en fantastisk mästare i religionens teori, men olyckligtvis!, olyckligtvis! utan att någonsin ha sett religionens SOL – hon kan fortfarande befinna sig i det svartaste och djupaste mörker, om hon inte  känner Jesus, världens ljus; att känna Honom det är evigt liv.

3.      Regeringar och Styrelseskick


Det nya århundradet kommer att kräva styresmän av ett särskilt slag.
Varje tänkande människa som betraktar detta ämne måste slås av den i vår tid, världsvida tendensen mot personstyrda regeringar. Oavsett vilket nationellt styrelseskick, som föreskrivs i olika grundlagar, verkar det som att de alla tenderar att ge makt och auktoritet åt enskilda styresmän, konstitutionen skall praktiseras. Vissa tydliga mönster framträder antingen det gäller monarkier som i England, där parlamentet egentligen har den styrande makten, republiker som Frankrike och USA, där det som kallas demokratiska institutioner kan ses i sin mognad, eller kejsardömen som Tyskland och Österrike. Makten tillfaller en eller två personer, och antingen de är ministrar, presidenter eller monarker, så är det de som i verkligheten styr nationen.

Utmärkta lagar, liberala institutioner och patriotiska känslor kan eventuellt lyfta ett folk, men de kan aldrig styra det. En grupp lagstiftare kan aldrig ha en varaktig kontroll över en nation, oavsett hur överlåtna till sin nation de är. Det kommer att träda fram en eller två ur gruppen, vanligtvis en auktoritär personlighet, som är stark nog att stå ensam, men tillräckligt klok för att inte försöka göra det. I honom kommer hela nationens idéer och ambitioner att smälta samman, folkets hjärtan kommer att vändas till honom, och hans befallningar kommer de ta till sig och låta sig styras av. Det har alltid varit så. Det är så idag. Och det kommer alltid att vara så.

Och som det fungerar på nationsnivå, fungerar det också på individnivå. Varje människa behöver en kung! Du kan kalla honom vad du vill, du kan erkänna honom eller låta bli, men varje människa står under en styresman av något slag. Och detta kommer, om möjligt, att bli tydligare i framtiden än det har varit i det förgångna. Människor kommer inte att nöja sig med att följa vissa idéer, eller leva för sin tids övergående ambitioner, de kommer att ropa efter en konung.

Har jag fel när jag påstår att JESUS ÄR DEN KOMMANDE KUNGEN? I honom är alla de nödvändiga kvalifikationerna för att bli en MÄNNISKORNAS KUNG förenade i största perfektion. Och därför kommer det nya århundradet att behöva honom. Han måste få vara där. Nej, det kan inte lyckas utan honom, den gudomliga Människan, för han är den som har rätten att styra över varje mänsklig själ.

Inga kommentarer: