21 aug. 2016

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 21 augusti

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Put och Reter
Söndag igen efter en intensiv vecka. Veckan började med att Rut och jag hade en kurs för frälsningsofficerare med temat "Äktenskap och Tjänst". Vi hade för ett antal år sedan en lång rad friskvårdskurser för äkta makar på många platser i Norge och Sverige. Där använde vi loggan "Put och Reter" som vi då fick som två statyetter som nu sitter på kanten av vår öppna spis.

"Put och Reter" tjänar under dessa kurser som exempel på äkta makar som hamnar i olika siruationer i äktenskapet. De heter "Put och Reter" för att inte förväxlas med Rut och mig (även om de flesta exemplen kommer från vårt eget äktenskap. Men tala inte om det för någon).

Även om denna kurs har med en del av inehållet från de äktenskapskurser vi tidigare har undervisat på, så finns det i kursen "Äktenskap och Tjänst" en helt ny dimension. Det är inte nog med att man kanske är ny officer, nygift, nybliven förälder, utsänd till en ny plats, med ansvar för en ny kår. Dessutom är man två personer som ska dela på samma jobb, med samma auktoritet. Man kan nästan säga att det är ett mirakel att så många klarar av det. Det är tur att det fortfarande finns några av oss som fortfarande tror på mirakler.

Dagen efter kursdagarna fick vi följa med på personldag för Folkhögskolan, Officersskolan, Medarbetarskolan och Kurscentret. Tre minibussar tog oss ned till färjeläget utanför Fredrikstad för vidare transport över till Hankö som var målet för personaldagen. Det blev en del god mat och en tipsrunda runt ön. Nu var det nog inte så många som brydde sig om tipsfrågorna. Det var så fint väder och underbara skogsstigar. Några av deltagarna tog sig till och med tid att hoppa i vattnet. Administrationssekreteraren är redan i vattnet (se bilden) och på berget står rektorn på Medarbetarskolan och önskar att han redan hade varit i det kalla vattnet. Vill du veta mer om Hankö kan du läsa Hankös historia HÄR.

Under personaldagen avtackades också den avgående rektorn på Folkhögskolan och den nye rektorn välkomsthälsades. Den nya rektorn på Officersskolan med sina medarbetare välkomsthälsades även de. På bilden ser du Hans Nilsson, tillträdande rektor på Folkhögskolan.

På lördagen var det stor fest hos en av svenskfamiljerna som hör till Frälsningsarmékåren på Jelöy. Det brukar vara kräftskiva så här års och den här gången sammanföll det med en 40-årsdag. Jag såg inte till någrta kräftor den här gången men det var gott om människor. Jag tror vi var över 40 personer, men jag klarade inte att räkna alla eftersom de rörde på sig hela tiden, speciellt barnen. De flesta var svenskar, men det var också en del "utlänningar" från Norge.

Efter en sådan vecka är det gott att det kommer en vilodag. Nästa vecka åker vi till Island för Officersmöten och en del utåtriktad verksamhet. Men det får vi återkomma om vid ett senare tillfälle.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: